Política

La crònica

Els flirtejos de Junqueras

“Hem de sumar amb tots aquells amb qui compartim les mateixes causes.” Aquesta frase és una de les que més repeteix el líder d'ERC, Oriol Junqueras, en els seus mítings. De tantes vegades que ho diu, sovint deixa de ser notícia. Però ahir ho va tornar a ser. Per què? Doncs perquè ho va dir en un acte sobre el món local organitzat pel seu partit en què va compartir protagonisme amb l'exconsellera del PSC Montserrat Tura, que cada cop està més lluny de les tesis de Pere Navarro i qui sap si més a prop de les de Junqueras. Un Junqueras que s'ha marcat com a objectiu seduir els crítics del PSC i tots aquells socialistes que estan a favor de la consulta.

Junqueras i Tura van participar a Santa Coloma de Gramenet en unes jornades sobre el model de les ciutats. Tots dos ho van fer en condició d'experts en el municipalisme. Junqueras, com a alcalde de Sant Vicenç dels Horts, i Tura, com a exalcaldessa de Mollet del Vallès. És per aquest motiu que Tura es va afanyar a aclarir davant la premsa que el debat estava centrat en aquest aspecte i en cap cas en les possibles relacions ERC-PSC. S'ha de reconèixer, però, que tenia el seu què veure Tura asseguda en una taula amb la sigla d'ERC al darrere, sobretot en un moment en què s'acosten les europees i els republicans es plantegen fitxar algun socialista díscol. L'aposta de Junqueras és forjar una entesa a llarg termini amb aquests sectors i també amb vista a les municipals. Ara per ara, hi ha negociacions amb Nova Esquerra Catalana, d'Ernest Maragall, i s'especula amb la possibilitat que l'exconseller d'Educació vagi de número dos a Europa.

Tura, però, es va esborrar d'aquestes travesses i va assegurar que no havia rebut cap oferta per anar a les llistes ni tampoc havia donat peu que li fessin cap proposta: “No estaré en una formació o en una altra en funció d'ocupar un càrrec o no. Hi estaré en funció de les meves conviccions”, va matisar Tura, que va recordar que continua tenint carnet del PSC i que el seu repte és que hi hagi un espai socialista catalanista i d'emancipació nacional. Tot i aquesta negativa, els de Junqueras no descarten que es pugui incorporar més endavant al seu projecte. Encaixaria en el model de suma.

Durant el debat, Tura no va parlar en cap moment d'aquesta situació ni dels comentaris que podia suscitar la seva presència en un acte d'ERC –“No m'he de justificar de res”, va subratllar després als mitjans–. L'exconsellera es va centrar en la seva experiència a Mollet i també va lamentar que les entitats municipals FMC i ACM s'hagin acomodat i no tinguin més força. Per la seva part, Junqueras va animar els presents –molts eren futurs candidats d'ERC a les municipals– a treballar plegats amb els partits pro consulta, perquè va vaticinar que en ciutats metropolitanes el PSC s'acostarà a Ciutadans i el PP. Una reflexió que Tura va encaixar amb esportivitat i amb una mitja rialla sorneguera. “Espero que això no passi mai”, va replicar l'exconsellera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia