Política

Pugna per un acord de mínims sobre el 9-N

Els partits sobiranistes pacten els grans principis per a les europees però ICV i Unió rebutgen un redactat conjunt

L'ANC pressiona i ERC veu factible el pacte

L'ANC no es rendeix malgrat les gesticulacions partidistes pel 25-M i manté el torcebraç perquè les forces proconsulta acostin posicions. Un cop constatat el fracàs de la llista sobiranista unitària, l'Assemblea continua pressionant perquè tanquin almenys un pacte programàtic de mínims en defensa del dret a decidir a Europa, i ahir els va reunir a diverses bandes en l'enèsim intent. L'Assemblea proposarà els seus punts als partits per què els assumeixin. CDC manté la necessitat d'un acord, ERC vira ara cap al pacte i el rebuig d'ICV-EUiA impossibilita el consens entre els partits de l'acord sobre la data i la pregunta de la consulta, mentre que la CUP no ha aclarit si es presentarà als comicis. A les reticències dels ecosocialistes es va afegir Unió, que no va assistir a la cita. CDC va revelar que els partits ja han acordat tres grans principis en defensa de la consulta i pels socialcristians això ja és suficient.

Els convergents, però, pugnen perquè la redacció d'aquests principis també sigui acordada. Els tres eixos de mínims consensuats, anunciats pel convergent Josep Rull, són la demanda perquè els catalans puguin votar el 9-N, la reclamació a la Unió Europea perquè hi doni suport i en reconegui el resultat. CDC és el partit que més clarament havia apostat per la llista unitària malgrat les reserves dels de Josep Antoni Duran i Lleida. I ahir va nomenar Ramon Tremosa com a cap de cartell de la coalició amb què es presenten als comicis CiU, el PNB, Compromiso por Galicia i Coalición Canaria. Una tria que arribava després de la renúncia de Salvador Sedó a repetir com a eurocandidat d'Unió.

ERC es veu ara més a prop de l'acord. Si bé els republicans el van donar divendres per impossible després del no ecosocialista, Oriol Junqueras es va mostrar convençut que hi haurà pacte. Fins i tot va assegurar que no té cap inconvenient que figuri com a primer punt del programa electoral. En una entrevista a Rac1, Junqueras també va obrir la porta que els partits sobiranistes cloguin la campanya electoral amb un míting conjunt. CDC s'hi va mostrar favorable. Iniciativa, contrària. “Un acte per convèncer a qui?”, va preguntar Urtasun.

Cadascú, “a la seva”

ICV-EUiA va abordar les seves reserves amb el punt comú amb l'ANC en una reunió a banda dels altres partits. El candidat ecosocialista, que intenta fer pivotar la precampanya en l'austeritat i les crítiques a la política neoliberal de la troica, insisteix que portarà igualment la consulta al programa. La coordinadora nacional del partit, Dolors Camats, va defensar que cada partit treballi per la consulta “a la seva manera”.

Unió rebutja el paper aglutinador de l'Assemblea. El secretari d'organització del partit, Benet Maimí, es va dirigir per correu electrònic a l'ANC per ratificar-se en la necessitat que sigui Artur Mas qui lideri les converses. Així ho havia acordat l'executiva de CiU, recorda Maimí. El mateix Duran, de fet, va ser qui va anunciar que Mas convocaria els partits a una cimera, però ICV s'hi va oposar. Vista la reacció dels ecosocialistes, Mas va prioritzar l'acord a l'escenificació i no ha convocat la reunió per no enredar més el nus programàtic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.