Política

Herrera: “Volem un país lliure, però de pobresa i desigualtats”

El líder d'ICV acusa el govern de “classista” per retallar serveis bàsics a les classes populars i li reclama que apugi els impostos als més rics per

Admet que el tripartit no va encarar “amb contundència” la lluita contra la pobresa estructural

El líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha afirmat que la seva formació també vol “un país lliure, però de pobresa i desigualtats”. Per això, ha reclamat al govern “un canvi de prioritats” en la lluita contra la pobresa i ha proposat un “pla de rescat social” per revertir la situació. El líder ecosocialista ha titllat l'executiu d'Artur Mas de “classista” per, segons ell, defensar les persones amb més recursos, en detriment dels col·lectius més vulnerables. A més, ha avisat que “no val dir que tot és culpa de Madrid”

Durant la seva intervenció aquest dimecres al ple monogràfic sobre pobresa al Parlament, Herrera ha acusat l'executiu català de “perjudicar la classe treballadora” amb les retallades de serveis bàsics i li ha reclamat que apugi els impostos als més rics per destinar-los als més pobres.

També ha considerat que l'executiu “no prioritza” la lluita contra la desigualtat i ha alertat que s'han disparat les diferències socials i la bretxa entre rics i pobres a Catalunya. “La desigualtat està trencant la democràcia”, ha alertat.

“El que els demanem nosaltres i moltes entitats és un canvi en l'ordre de prioritats. Aquest país és prou ric per encarar la xacra de la pobresa i depèn de la seva voluntat. Tenen marge i no val fugir dient que tot és culpa de Madrid. Hi ha coses a les quals poden recórrer i no ho estan fent”, ha dit.

“Volem viure en un país lliure, però de pobresa i desigualtat. I amb un sol poble, però la seva política, la del PP i la de Brussel·les ens porten a tres Catalunyes: la dels rics, els integrats però en situació de pobresa i els exclosos”, ha lamentat.

En aquest context, ha retret al govern haver retallat més en educació “que a la resta de partides”, “Aquesta és una opció ideològica, fins i tot classista”, ha denunciat.

Herrera ha “estès la ma per a un pacte” amb el govern i ha proposat un conjunt d'iniciatives per aprovar en aquest ple monogràfic sobre la pobresa: un pla de rescat social que passi per no desnaturalitzar la ILP de la Renda Garantida de Ciutadania; la garantia que els més vulnerables no pateixin talls en els subministraments bàsics per manca de pagament; recuperar el lloguer forçós, i establir uns límits d'inversió mínim en educació, salut i serveis socials.

Per fer realitat aquestes propostes, ha apostat per introduir una sèrie d'ingressos fiscals. Per exemple, ha demanat ampliar la reforma de l'impost de successions i donacions seguint l'exemple d'Andalusia. També ha proposat reformar l'impost de patrimoni per rebaixar el límit exempt de 500.000 a 300.000 euros. Herrera també ha citat l'impost a les begudes ensucrades o el de les grans fortunes que va anunciar Mas. Segons ell, aquestes són iniciatives que ja s'estan aplicant en altres territoris i, per tant, es poden aprovar en lloc de les “epidèrmiques i superficials” que han impulsat CiU i ERC a Catalunya.

El diputat ecosocialista ha admès que “que els governs anteriors, fins i tot el d'Entesa, no va encarar la pobresa estructural amb suficient enteresa”, ja que aquesta sempre s'ha mantingut en un 16% malgrat les èpoques de bonança econòmica. Això no obstant, ha defensat que abans “quan algú queia, hi havia una xarxa i els treballadors socials tenien instruments. Avui no hi ha instruments i la gent es queda a la intempèrie”, ha sentenciat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia