Municipals a la Catalunya del Nord
Germà Gordó acusa el batlle de Perpinyà de no respectar l'acord electoralUNITAT CATALANA
A l'equip de govern des dels vuitanta, es torna a presentar amb el batlleFRONT NATIONAL
Les enquestes situen el vot d'extrema dreta a la vora del trenta per centCATALANITAT
La identitat, la llengua i
la cultura catalanes són marginals en la campanya
El conseller de Justícia, Germà Gordó, afirmava dimecres passat que l'alcalde de Perpinyà, Jean Marc Pujol, “no ha respectat la seva paraula ni els acords signats” pel seu partit amb Convergència Democràtica de Catalunya. Amb aquestes afirmacions, surt a la llum pública el trencament de relacions, fins ara cordials, entre CDC i l'Ajuntament de la capital rossellonesa. Germà Gordó era a Perpinyà per donar suport a la llista de Jeunes Engagés. Endavant Perpinyà, que participa en les eleccions municipals que s'han de celebrar demà. Aquesta llista és la marca blanca de la secció perpinyanesa de CDC, amb la qual s'han ajuntat joves d'altres partits minoritaris i independents.
Els acords als quals feia referència Gordó es van signar l'octubre del 2012 a la població rossellonesa del Soler entre el líder conservador de la UMP, François Calvet, i el president de la federació nord-catalana de CDC, Jordi Vera. Abans, però, les bases de l'acord les van parlar a Figueres, el 9 de març del 2012, el president Artur Mas i François Calvet, en una reunió que no figurava en l'agenda oficial i en presència de Germà Gordó. En aquest acord, CDC es comprometia a alinear-se amb el batlle Pujol i abandonar l'oposició, al costat dels socialistes, amb els quals Jordi Vera havia aconseguit el lloc de regidor. A l'hora d'elaborar la llista per a la seva reelecció, però, Jean Marc Pujol s'ha desentès de CDC i ha triat continuar confiant, en els temes relatius a la catalanitat i les relacions amb Catalunya (sud), amb el partit nacionalista d'obediència rossellonesa Unitat Catalana (UC).
Aquest petit partit de centre –que defensa la independència de la Catalunya sota administració espanyola i un estatut particular dins la República Francesa per a la Catalunya del Nord– ha format part de l'equip de govern de Perpinyà des dels anys vuitanta. Ara és Brice Lafontaine –nou president d'UC que substitueix l'històric Jaume Roure– que es troba en una bona posició elegible en la llista de Pujol, en què també figura, sota la sigla d'UC, Virgínia Barre, la filla del cantant Jordi Barre.
CDC espera, en el conjunt del territori nord-català, ampliar la seva representació, que actualment és de nou alcaldes i trenta regidors. UC té actualment regidors en una dotzena de municipis i espera obtenir de tres a cinc alcaldies, però té Perpinyà i l'aglomeració urbana Perpinyà-Mediterrània com els principals objectius pel fet que és on es concentra el poder polític i econòmic de la Catalunya del Nord. ERC és el tercer partit català amb organització a la Catalunya del Nord, però no es presenten en aquests comicis.
Les darreres enquestes situen el Front National en un 30% d'intenció de vot a Perpinyà –on el cap de llista és Louis Aliot, company sentimental de la líder del partit Marine Le Pen–, just darrere de la llista d'UMP del batlle Jean Marc Pujol, amb 35%. Els socialistes liderats per Jacques Cresta obtindrien el 15%; els Verds conduïts per Jean Codognès, un 10%, i la centrista ex-CDC Clotilde Ripoull, un 5%. Amb aquests percentatges passarien a la segona volta del diumenge 30 de març les llistes de l'alcalde Pujol, del frontista Aliot i del socialista Cresta. El Front National considera Perpinyà una de les ciutats d'arreu de l'Estat francès on pot guanyar l'alcaldia, i hi aboca tots els mitjans possibles. Marine Le Pen acompanya sovint el seu company sentimental en tota mena d'actes de la vida social a la Catalunya del Nord, ja que tenen una casa al poble de Millars on passen junts els caps de setmana i les vacances.
El tema de la identitat, la llengua i la cultura catalanes a Perpinyà i a la resta de municipis té un protagonisme ben pobre i marginal en la campanya electoral. En els apartats culturals dels programes, el català i la cultura catalana són absents, especialment en les llistes socialistes i les del Front National. Pel que fa a l'ecologista Codognès, es declara “a favor del reconeixement de les llengües regionals” i a la llista de l'ex-CDC Ripoull es pot notar la presència de l'especialista en discursos dalinians Lluís Collet. Les dues llistes d'extrema esquerra no diuen ni un mot del tema i els Jeunes Engagés. Endavant Perpinyà es declaren “centristes i catalanistes”, però sense introduir en el seu programa cap referència a la independència de Catalunya.
Diverses entitats culturals, com ara l'Associació de Professors de Llengua Catalana (Aplec) i Aire Nou de Bao (Castellers del Riberal), han adreçat preguntes als caps de llista de les principals poblacions nord-catalanes per saber la seva posició respecte a la presència pública i institucional del català. En general, encara que no figuri en els seus programes, totes les llistes, exceptuant el Front National, es declaren favorables a la presència pública del català i al seu ensenyament en les escoles del municipi. Tanmateix, eviten prendre cap compromís ferm per fer-ho realitat. Des de fa anys, les institucions regides tant per la UMP (Ajuntament de Perpinyà) com pels socialistes (Consell General dels Pirineus Orientals) han aprovat textos per a la promoció i l'ús del català que han esdevingut lletra morta, malgrat la pressió exercida per les entitats culturals. En total, són 7.414 els candidats que es presenten als comicis electorals per esdevenir uns dels 3.360 regidors dels 226 municipis de la Catalunya del Nord