Política

Mas lloa el “coratge” i “sentit d'Estat” d'Adolfo Suárez

El president de la Generalitat troba a faltar la seva valentia en la classe política actual i destaca que “mirava els problemes de cara, sense defugir-los”

Mas visita la capella ardent de l'expresident espanyol a Madrid

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest dilluns que en l'actualitat es troben a faltar polítics que tinguin el “coratge”, “audàcia”, “generositat” i “sentit d'Estat” que va demostrar l'expresident del govern espanyol Adolfo Suárez en moments molt difícils. A més, ha destacat que l'expresident del govern espanyol “mirava els problemes de cara, sense defugir-los”.

“No només es va atrevir, sinó que va actuar amb valentia, va arriscar, va guanyar i es va cremar, o el van cremar, però va fer tot això i en moments com els actuals gent amb aquesta visió fan especialment falta”, ha afirmat en declaracions als mitjans després de visitar la capella ardent del qui fou el primer cap de govern democràtic després del franquisme, instal·lada al saló dels Passos Perduts del Congrés dels Diputats.

Segons ell, un dels gestos més valents de Suárez va ser restablir la Generalitat amb el retorn de l'exili president Josep Tarradellas abans que s'aprovés la constitució espanyola. “Qui ho va veure i qui ho veu”, ha ironitzat.

En aquesta línia, ha afirmat que els valors de Suárez “tenen plena vigència i es troben a faltar” en moments com els d'avui. “La gran visió en moments difícils, el sentit d'Estat, l'audàcia, el coratge polític i la generositat fan falta una altra vegada i més que mai”, ha remarcat.

El president català ha aprofitat per enviar un missatge implícit a l'actual president del govern espanyol, Mariano Rajoy. En aquest sentit, ha destacat que davant els reptes Suárez mai va mirar cap a una altra banda: “Va mirar de cara els problemes, no els va defugir, no va deixar que anessin passant”. I això, segons ell, “és un actiu polític que hauríem de tenir molt present en els moments actuals”.

“Va tenir una gran visió en moments molt difícils, un autèntic sentit d'Estat, molta audàcia, molt coratge polític i personal i molta generositat”, ha insitit.

I és que segons Mas, que no ha estalviat elogis a la figura de Suárez, aquest va demostrar que davant de “grans reptes” com els actuals fan falta “grans solucions” que “no poden ser ni les típiques ni les clàssiques”. “Cal desenvolupar com va fer ell un gran poder d'imaginació i un gran coratge polític per enfrontar-se a aquestes situacions que en part són d'abans, però en part també són noves”, ha dit.

El president de la Generalitat ha apuntat que la seva visita a la capella ardent ha tingut com a objectiu “mostrar el seu respecte com a president de Catalunya al president Suárez i donar el condol a la família”. Així mateix, ha indicat que amb la seva presència al Congrés també ha volgut deixar constància del “sentir molt majoritari del poble català” de “respecte i reconeixement” a la tasca política i de govern de l'exlíder de la UCD. En canvi, ha tret importància al fet de no haver coincidit avui al Congrés amb Mariano Rajoy.

Mas ha mantingut una breu conversa amb el fill de l'expresident, Adolfo Suárez Illana. Després ha explicat als mitjans que els fills de Suárez li han demanat que transmetés “les seves salutacions més fervents al conjunt del poble de Catalunya” i el seu agraïment per les mostres de condol que ha rebut la família per part de molts catalans

També ha pogut parlar alguns minuts amb el president de la cambra, Jesús Posada; la vicepresidenta, Celia Villalobos, i les diputades catalanes Dolors Montserrat i Teresa Cunillera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

David Bote, nou president delegat de la Federació de Municipis de Catalunya

Barcelona
Política

El PP presenta el seu recurs d’inconstitucionalitat contra la llei d’amnistia

barcelona
alemanya

La policia de Múnic abat un sospitós armat prop del consolat d’Israel

barcelona
Política

ERC critica Viñuales per no donar explicacions sobre el cas d’espionatge

Tarragona
política

Junts retreu al PSOE el “soroll” pel finançament i ERC avisa Illa sobre el Prat

barcelona
guerra a europa

El Kremlin no considera que es donin les condicions per unes converses de pau amb Ucraïna

barcelona
política

Illa referma el compromís d’acordar un finançament singular lluny del “soroll”

barcelona
estat espanyol

Rajoy i Cospedal hauran de declarar com a testimonis pel cas Kitchen

barcelona
guerra a gaza

Moren cinc palestins en un atac amb un dron israelià al nord de Cisjordània

barcelona