El Camp de Tarragona rep 268.000 euros per a la recuperació de la memòria històrica
Amb el pla d'ajuts es vol recuperar el patrimoni que testimoniï la lluita democràtica entre els anys 1931 i 1980 al territori
Un total de 268.000 euros és el que la Generalitat ha destinat per tal de recuperar la memòria democràtica al Camp de Tarragona. Amb aquests ajuts, que es dividiran en patrimonials i de recuperació de la memòria, es volen rehabilitar antigues rutes, refugis i altres espais, i actes –commemoracions, homenatges– diversos per testimoniar la lluita democràtica durant el període comprès entre els anys 1931 i 1980.
La concessió de 74.202 euros al consistori de Tarragona busca tirar endavant la millora de tres punts de la ciutat que actualment no estan referenciats com a espais de memòria i que, un cop condicionats, permetran als visitants situar-se en els darrers temps de la Guerra Civil i de la postguerra. Aquests llocs són el refugi antiaeri de la Casa Canals, la torre del Pretori i la fossa comuna del cementiri, on hi haurà un panell amb els noms de les persones que hi estan enterrades i una escultura commemorativa. A Reus la Generalitat ha concedit 60.000 euros per recuperar la zona de l'hangar «dels russos», que es traslladarà a la zona de l'aeroclub, on hi haurà part de les instal·lacions i un espai de memòria permanent en record de l'aviació durant la Segona República i la Guerra Civil. També a Reus l'Institut Municipal de Museus adequarà l'espai de recepció del refugi de la Patacada. A Alcover s'aixecarà una escultura d'Anton Roca en homenatge al president Lluís Companys. A Torredembarra es projectarà la recuperació, senyalització i difusió de tres refugis antiaeris. El consell del Baix Penedès actuarà sobre el patrimoni cultural relacionat amb la Guerra Civil. I el Museu d'Història de Cambrils crearà una ruta dels espais de la Guerra Civil.
ACTUACIONS
Difusió del patrimoni a Vandellòs
L'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant ha anunciat que demanarà a la Generalitat de Catalunya una subvenció per tal de dur a terme un projecte conjunt de senyalització i difusió de les restes de la Guerra Civil existents al municipi. «La nostra idea és difondre la cinquantena d'elements d'aquesta època històrica, com ara búnquers, trinxeres i posicions d'artilleria. Tots aquests valors patrimonials estan situats al coll de Balaguer, i ja han estat declarats béns d'interès local», comenta la regidora de Cultura del consistori, Maite Boquera. Tècnics del projecte de Memorial Democràtic han admès la necessitat de protegir com a patrimoni aquestes restes, estudiades per l'historiador local Alfons Tejero. Amb aquesta finalitat de preservació i difusió, l'Ajuntament ha avançat que «probablement» es realitzarà una actuació de millora sobre aquesta zona durant el 2010.
Espais de la memòria
Espais de la Memòria a Tarragona. Aquest és el nom del projecte que enguany l'Ajuntament va presentar a la convocatòria de subvencions que concedeix anualment la Generalitat. La proposta és la que ha rebut l'ajuda econòmica més elevada de totes les que s'han plantejat al Camp de Tarragona. Segons el tinent d'alcalde de l'àrea per a la Promoció i Estratègies de Ciutat i Projecció Exterior, Sergi de los Ríos, «el projecte engloba tres actuacions que estan completament lligades entre si». Fonts d'Interior expliquen que el recorregut es podria iniciar als refugis antiaeris de la ciutat, que eren una de les principals mesures que tenia la societat civil per salvaguardar-se dels atacs des de l'aire que va patir Tarragona entre els anys 1937 i 1939. Cal recordar que, actualment, ja està oberta al públic la part inicial de la galeria de l'ajuntament que havia de connectar amb el refugi que es va excavar a sota de la plaça de la Font, i que tenia capacitat per a 3.000 persones. Amb tot, el pas següent serà la realització del projecte museogràfic del refugi de la Casa Canals, on es recrearà una ambientació tant visual com sonora per situar els visitants en aquell moment històric.
La ruta continuaria amb la visita de la sala del sarcòfag d'Hipòlit de la torre del Pretori (o torre de Pilats). En aquest espai s'hi situarà un punt informatiu històric i s'hi projectaran documentals que serveixin per divulgar l'ús que va tenir aquest edifici d'origen romà, el qual va acabar sent una presó dels condemnats pels consells de guerra franquistes.
Deixar l'anonimat
Finalment, es dignificarà la fossa comuna que hi ha al cementiri de Tarragona. Aquest espai se senyalitzarà, s'enjardinarà i s'hi col·locaran panells on constin els noms de les persones que hi estan enterrades amb l'objectiu que deixin d'estar en l'anonimat. Així mateix, s'hi instal·larà una escultura commemorativa: una iniciativa que és a càrrec de l'Associació de Víctimes de la Repressió Franquista a Tarragona, la qual ha estat impulsora de tot el projecte de millora. La presidenta de l'entitat, Montse Giné, concreta que a hores d'ara estan esperant que el consistori els comuniqui, tal com es va comprometre, quina ajuda econòmica de la subvenció els concedirà perquè puguin sufragar part del cost de l'escultura. Giné, a banda, especifica que el nom de l'escultura serà Dignitat, serà de bronze, farà uns dos metres d'altura i serà obra de l'artista de Cerdanyola del Vallès Salvador Mañosa. La maqueta de l'escultura, que no ha estat exempta de polèmica, es troba actualment exposada al primer pis de l'ajuntament.