Política

Simplement democràcia

Demà assistirem a un debat al Congrés per expressar la voluntat majoritària del Parlament i en la societat catalana: volem votar. No hem arribat a aquest punt per casualitat, sinó per l'hostilitat del PP i la indiferència del PSOE, i perquè es van tancar les vies per federalitzar Espanya mitjançant la reforma de l'Estatut. Per això reclamem l'exercici d'un principi democràtic: deixar que la gent expressi la seva opinió.

El que demanem no només és legítim, sinó que és legal, i constitucional. Només és qüestió de voluntat política. Però fins i tot si no tingués cabuda en la legalitat vigent, s'hauria d'adaptar per donar cabuda a una demanda democràtica. Perquè la democràcia és ajustar la legalitat a la realitat, és donar solució jurídica als problemes pràctics.

L'error que cometen el PP i el PSOE és creure que el problema és a Catalunya. Però el problema és molt més de fons. Ens trobem davant d'una veritable fi de règim i els símptomes són cada cop més evidents: crisi econòmica, democràtica, social. I les demandes de canvi de sistema, de nova etapa, cada cop són més nombroses: la marxa per la dignitat del dia 22 de març passat, la manifestació d'ahir a Barcelona per la Catalunya social, les marees que defensen els serveis públics i de qualitat. I el debat de demà, com la reivindicació del dret a decidir en el seu conjunt, també és una expressió d'aquesta voluntat de canvi de règim que situa en primer lloc les persones, els seus drets i la seva veu.

Sabem que demà PP i PSOE ens diran que no, sota la premissa conforme que en el cas català passarà com en el cas del pla Ibarretxe. Aquí sabem que això no és així, i a l'Estat comencen a adonar-se'n. Aquí hi ha un corrent de fons, ciutadà i social, que ha entès que tot ha canviat, que res tornarà a ser com era abans. Avui, la transversalitat del catalanisme es situa en el dret a decidir. Tenim una majoria imbatible, en termes democràtics, i és que 8 de cada 10 catalans reclamen poder decidir.

Si demà ens diuen que no, es tracta d'avançar, i d'entendre que la millor manera de solucionar un conflicte és mitjançant l'exercici pràctic del dret a decidir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Biden participarà en la campanya electoral de Kamala Harris

barcelona
iran

Pezeshkian nomena cap d’Exteriors el negociador del pla nuclear

barcelona
política

Illa s’emporta el nucli dur al govern amb Romero a Economia i l’ex de Junts Sàmper a Empresa i Treball

madrid
POLÍTICA

Paneque serà portaveu del govern d’Illa i assumirà Territori, Habitatge i Transició Ecològica

Girona

Vidreres aprova el Pla de Gestió Ètica de colònies de gats

VIDRERES
estats units

L’equip de Trump denuncia que han piratejat les seves comunicacions

barcelona
israel

La fiscal general ordena aturar les subvencions a les llars d’infants als ultraortodoxos

barcelona
regne unit

La fiscalia estudia endurir les penes per als autors dels aldarulls ultres

barcelona
guerra a europa

Zelenski admet l’operació de tropes ucraïneses en territori rus

barcelona