Política

Cospedal dóna per fet que Rajoy intervindrà en el debat

El PP anuncia, des de Melilla, que el president espanyol defensarà que la sobirania no es pot “trossejar ni negociar ni repartir”

Izquierda Unida, el PNB i BNG donaran suport al reclam català

El PP va donar per fet ahir, després de dies d'incertesa, que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, serà qui donarà resposta sense intermediaris al reclam dels partits catalans a favor del dret a decidir en l'esperat debat de demà al Congrés. La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, que ho va insinuar en la clausura de la convenció del PP a Melilla, va assegurar que Rajoy “defensarà que la sobirania espanyola no és una qüestió de sigles o d'un partit, sinó que és de tots els espanyols” i no es pot “trossejar ni negociar ni repartir”.

Cospedal posava una mica de llum sobre qui seria el responsable del govern espanyol que defensarà el no a la petició del Parlament. Com a conseqüència del pas endavant de Rajoy, tot indica que també hi intervindrà el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba. El debat tindria, doncs, importància d'estat amb la intervenció dels líders dels partits majoritaris espanyols. Per això la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, va aprofitar ahir per tornar a criticar l'absència del president Artur Mas en el debat perquè, segons les seves previsions, el govern espanyol presentarà propostes de millora d'autogovern i finançament, i Mas demostraria no tenir el “coratge polític” per assistir-hi.

L'opinió dels dos partits amb més poder a l'Estat, però, no és l'opinió de la majoria dels grups parlamentaris de la cambra. Izquierda Unida i els partits d'altres nacions sense estat com ara el PNB, Bildu i el BNG demanaran demà que es doni permís per fer la consulta sobre la independència a Catalunya.

El coordinador federal d'IU, Cayo Lara, el tercer partit en nombre de vots i amb perspectives de creixement, va assegurar ahir que desitjaria que el PP acceptés la negociació amb Catalunya i “legalitzés” la consulta, ja que, segons va concretar, “a la democràcia no se li poden posar barreres ni fronteres”.

També s'hi van sumar el PNB i el BNG. El portaveu basc al Congrés, Aitor Esteban, va expressar el seu suport al diàleg entre l'Estat i Catalunya per “negociar les condicions de la consulta”. Segons el PNB, la consulta hauria de celebrar-se per un “principi democràtic de donar veu als ciutadans”. A més, el BNG defensa que el Parlament català no planteja un “ultimàtum” ni un “joc de cromos”, sinó que només demana autorització per convocar una consulta “civilitzada, legal i democràtica”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Biden participarà en la campanya electoral de Kamala Harris

barcelona
iran

Pezeshkian nomena cap d’Exteriors el negociador del pla nuclear

barcelona
política

Illa s’emporta el nucli dur al govern amb Romero a Economia i l’ex de Junts Sàmper a Empresa i Treball

madrid
POLÍTICA

Paneque serà portaveu del govern d’Illa i assumirà Territori, Habitatge i Transició Ecològica

Girona

Vidreres aprova el Pla de Gestió Ètica de colònies de gats

VIDRERES
estats units

L’equip de Trump denuncia que han piratejat les seves comunicacions

barcelona
israel

La fiscal general ordena aturar les subvencions a les llars d’infants als ultraortodoxos

barcelona
regne unit

La fiscalia estudia endurir les penes per als autors dels aldarulls ultres

barcelona
guerra a europa

Zelenski admet l’operació de tropes ucraïneses en territori rus

barcelona