Política

Rubalcaba aposta per votar la reforma federal

El PSOE unirà els seus vots amb els del PP i d'UPD en contra de la proposta de la consulta

El paper del PSC es va limitar a una reunió amb el grup

El líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va coincidir en el fons amb Rajoy, tot i que no en les formes. Va anunciar el vot contrari perquè “ni l'Estat ni ningú pot convocar un referèndum que afecti tots els espanyols” i va proposar que Catalunya voti “però no per dividir, sinó per continuar plegats” una futura reforma federal de la Constitució. Els socialistes no es van sortir del guió i es van pronunciar en la línia del PP i UPD.

Rubalcaba, que va reconèixer “un problema greu de convivència”, proposa buscar, “a través d'un diàleg que encara no s'ha iniciat”, una solució als problemes entre Catalunya i Espanya. “Nosaltres també volem que els catalans votin. Com van votar l'Estatut. Però d'acord amb la llei. Es vota el que s'ha acordat junts”, va deixar clar. Per tant, emparant-se en la llei i la Constitució espanyola, Rubalcaba considera que no hi ha cap més recorregut a la proposta de fer una consulta sobre la independència. Segons ell, es tracta d'un referèndum d'autodeterminació, que només es pot aplicar a les colònies, “perquè només està concebut per marxar”.

Respecte a la competència de la consulta, en paraules seves, “el Congrés no la pot donar al Parlament perquè no la té ningú” sinó que resideix en tot el poble espanyol. Aquest és el punt i final que posa el PSOE. Tot i això, paradoxalment, Rubalcaba creu que ahir no era el dia “de la fi del diàleg, sinó de l'inici del diàleg”.

Rubalcaba va buscar distanciar-se del discurs del PP i va reivindicar el suport del PSOE a l'Estatut i a l'avenç de l'autogovern de Catalunya en els últims trenta anys. “Respectem totes les identitats, no som nacionalistes. Però no ens agraden els processos que obliguen a elegir entre català i espanyol.” Per això va tornar a proposar la seva reforma federal com a única solució a l'atzucac català.

Abans del debat, Rubalcaba es va reunir amb els diputats del PSC, encapçalats per Maurici Lucena i Miquel Iceta.

LES FRASES DEL LÍDER DEL PSOE

Proposem seure per veure com vivim junts. Aquesta és la diferència amb el PP. Volem que els catalans votin, però d'acord amb la llei
El problema es resol modificant la Constitució amb una reforma en sentit federal


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia