Política

“El nostre país se'ns desfà”

emotivitat · Rovira desgrana al Congrés les raons que han portat molts catalans a voler la independència

“No ens accepten tal com som”

L'emotivitat va marcar el discurs de la secretària general d'ERC. Marta Rovira, que anant cap al faristol es va aturar a donar la mà a Mariano Rajoy i Soraya Sáenz de Santamaría, va dedicar la seva intervenció a desgranar els motius que han portat una gran majoria dels catalans a reclamar una consulta per decidir el seu futur. Amb alguns problemes per expressar-se en castellà –menys dels que presenten altres congressistes per parlar en una llengua diferent de la de Cervantes–, Rovira va encetar la seva al·locució recordant el caràcter inclusiu d'un referèndum obert a tothom i que respon a un mandat emanat de les últimes eleccions catalanes, les més participades de tota la democràcia, on les forces que reclamen la consulta van obtenir el 70% dels vots. I va continuar expressant el profund desencant d'una majoria de catalans “que no tenim la sensació de tenir l'Estat de la nostra banda”. “El nostre país se'ns desfà a les mans. No tenim prous recursos, instruments i competències per ajudar els nostres ciutadans”, va il·lustrar Rovira, abans d'afirmar que “volem construir un nou país que inverteixi en trens carregats d'oportunitats en lloc de fer-ho en trens d'alta velocitat sense passatgers ni mercaderies; que desallotgi els bancs tòxics i rescati les persones” va exemplificar.

“Abans d'arribar a aquesta conclusió, ho hem provat tot.” La secretària general d'ERC va recordar als congressistes els esforços fets pel catalanisme polític amb l'únic objectiu de trobar un encaix definitiu de Catalunya a Espanya. “Els sonen, els esforços ingents de diàleg i entesa del president Pujol i el president Maragall? Els sona allò de l'encaix? Ho hem intentat tot, tenim la sensació que amb cada pacte hem perdut oportunitats i benestar”, va subratllar. “Hem arribat aquí després de sis pactes fiscals que el govern espanyol ha incomplert; d'un estatut que va ser retallat i retallat abans de ser liquidat pel Tribunal Constitucional; i en aquesta legislatura, estem patint moltíssim perquè ens prenen de les mans els pocs instruments i recursos que tenim per poder ajudar la nostra gent i perquè tornen les amenaces sobre la immersió lingüística i l'escola catalana”, va afegir. Per tot això, va continuar Rovira, “és lògic que els ciutadans de Catalunya tinguin la sensació que no ens accepten tal com som; que no els agrada ni com parlem, ni com pensem ni com somniem”.

Enfront d'aquesta percepció “d'haver arribat al final del camí” i de les amenaces rebudes per alguns ministres del govern espanyol “que ens han arribat a dir que vagarem per l'espai”, Rovira va oferir als assistents l'oportunitat “de passar al color una fotografia, la de la democràcia, que fa molts anys que els catalans veiem en blanc i negre”. Una opció que, al parer de la secretària general dels republicans, ja ha convençut molts ciutadans vinguts d'arreu. “Som un poble integrador que ha arribat a la conclusió que la millor manera d'assegurar el futur dels seus fills és votar; aquesta és la nostra esperança”, va reblar. Rovira va tancar la seva intervenció citant uns versos de Vicent Andrés Estellés: “No podran res davant un poble alegre, unit i combatiu.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia