Política

“És un camí sense retorn”

El representant de CiU apel·la a la democràcia i nega que el procés sigui “un carreró sense sortida”

Es buscaran “altres vies” per fer la consulta

Certesa absoluta que el camí iniciat a Catalunya no té marxa enrere possible. No és un carreró sense sortida, el que es planteja és simplement “un exercici de democràcia”. Va ser el fil argumental estirat pel president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, el primer representant de la cambra catalana a pujar a la tribuna del Congrés dels Diputats. Passaven poc més de deu minuts de les quatre de la tarda. I Turull s'hi va enfilar, després de sentir l'escrit per fixar posició –contrària– del govern espanyol a la petició perquè es traspassessin les competències per fer una consulta. Turull el va rebatre amb una proposta d'entesa. “Venim a buscar un acord”, va deixar clar el cap de files de la federació al Parlament, un gest que va fer extensiu tant al PP com al PSOE. Un pacte, però, únicament i exclusivament sobre la consulta. “Tothom s'atribueix i opina sobre el que volem o deixem de voler els catalans, i només hi ha una manera de saber-ho segur: preguntant-ho als catalans”, va afirmar.

És una qüestió de democràcia, va sentenciar el representant de CiU. “En l'Europa del segle XXI les grans decisions es prenen votant.” Turull va rebutjar el no d'entrada del PP –que poc després confirmaria Mariano Rajoy– amb l'argument que desborda la Constitució. El debat no és jurídic sinó polític. Es tracta, va resumir, de voluntat política i, sobretot, de democràcia, els dos conceptes més espremuts per la delegació catalana. “Els experts en dret constitucional coincideixen a dir que si hi ha voluntat política, sí que hi té cabuda. Si es vol, es pot.” “No s'ha de témer ni impedir que Catalunya faci un exercici de democràcia”, hi va afegir.

I un cop s'ha constatat que l'executiu estatal i el Congrés no volen? El primer dels oradors ja va deixar clar, tal com havia fet diumenge el president de la Generalitat, que el procés no s'atura. Turull va recórrer a la història per avisar que Catalunya és “un poble que no coneix la resignació”. “Reafirmació, no resignació”, va repetir en diverses ocasions. I va aplicar aquesta màxima a la celebració de la consulta. Si es tanca la via de l'article 150.2 de la Constitució espanyola, va advertir: “No desistirem i impulsarem altres vies legals i democràtiques que permetin al poble de Catalunya, carregat de raons, votar i decidir.” “Ha arribat l'hora que Catalunya voti i decideixi el seu futur”, hi va afegir.

La consulta, a diferència del que abanderen el PP i el PSOE, i des de la caverna mediàtica hi coincideixen, no està en via morta. “Catalunya no s'ha ficat en un carreró sense sortida, sinó que ha iniciat un camí sense retorn, pacífic i democràtic, per decidir el seu futur.” El president de CiU a la cambra catalana va recórrer a les xifres per recordar les últimes eleccions, ja amb la proposta de fer una consulta sobre la taula: “Amb una majoria del 70% va sortir una majoria incontestable a favor que els ciutadans puguin decidir el seu futur polític”, i que al Parlament es demostra que 107 dels 135 diputats són favorables al dret a decidir. És un moviment, però, va remarcar Turull, que sorgeix de la societat civil, “de baix a dalt”. Una societat que està “fatigada” després de menysteniments entre els quals va citar la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut aprovat en referèndum. Un referèndum que, en aquell cas, “només es va celebrar a Catalunya”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia