Política

El futur d'un país, en pantalla gran

Entre 400 i 500 persones van anar a la plaça del Vi de Girona per seguir en directe el debat al Congrés

Com si fos un matx de futbol, aplaudiments i escridassades es van repartir durant els parlaments

A les espanyes posen pantalles per la seva ‘roja'; a Girona, per un debat polític de país

Són les vuit del vespre. Banderes i gent a la plaça del Vi de Girona. Una pantalla gegant presideix l'entrada de l'ajuntament. Però, no. No hi fan futbol. Potser és el fet diferencial que tant ha marcat els catalans, però els gironins es van concentrar ahir a la plaça del Vi per veure l'evolució del debat polític al Congrés de Madrid. Mentre a les espanyes més cañí solen posar pantalles gegants per veure la seva roja, a Girona ho fan per seguir un debat cabdal per al futur del país.

Va ser iniciativa de la Taula Gironina pel Dret a Decidir, però el seu president, l'exalcalde i exconseller socialista Joaquim Nadal, no hi era. L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, el va excusar perquè la presentació d'un llibre a Barcelona li va impedir ser-hi present. Puigdemont se sentia orgullós i aprofitava també el símil futbolístic que evoca sempre una pantalla gegant. “És un dia per sentir-nos orgullosos, perquè els gironins han decidit venir a seguir un debat que es podria seguir des de casa davant la tele i decideixen fer-ho de manera col·lectiva”, indicava Puigdemont. En aquest sentit, l'alcalde va voler destacar que l'acte unia “gent d'ideologia molt diferent però amb un comú denominador, vol votar”. La gent a la plaça del Vi es va congregar com un arc parlamentari, en semicercle. La CUP, Maulets o Arran en un dels extrems, els socialistes al centre amb la diputada Marina Geli o la portaveu del grup municipal del PSC, Pia Bosch, i a l'altre extrem l'alcalde de Girona i regidors de l'equip de govern, de costat amb els regidors d'ICV, i a prop gent d'ERC, com si volguessin fer un calc i emular el que passava també a Madrid. També l'exregidor del PP i ara regidor no adscrit Carles Palomares hi era present. Com ja ha manifestat en algun ple municipal, vol votar. Vol votar no a la independència perquè com també ha afirmat més d'un cop és espanyolista i de la roja, però considera que en democràcia s'ha de permetre que el poble expressi la seva opinió.

Com passaria en el seguiment d'un partit de futbol també hi va haver aplaudiments, xiulets o escridassades. El diputat republicà Alfred Bosch es va endur els primers aplaudiments gironins, però Turull, Rovira i Herrera van rebre'n d'entusiastes amb les seves rèpliques. L'escridassada, com si fos un mal àrbitre que no ha vist un penal clamorós, per al portaveu del PP, Alfonso Alonso. També va aixecar xiulets entre l'auditori que s'anava fent menys nombrós amb el pas de les hores. De fet, més d'un en saber que el Real Madrid perdia per 2 a 0 contra el Borussia hauria preferit que canviessin el canal a la plaça del Vi. Almenys a Alemanya el resultat final era incert.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia