Política

Duran retreu a Rajoy que no reaccioni i creu que això “no encaixa amb un estadista de primera”

Avisa que si l'Estat continua “tancant la porta” a la consulta es pot trobar amb una declaració unilateral d'independència

Insisteix en obrir la negociació amb el govern espanyol i aposta per incorporar els socialistes

El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Durant i Lleida, ha afirmat aquest dimecres que el procés sobiranista català és actualment “el principal problema polític que té Espanya” i ha retret al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que no “reaccioni políticament”. Segons ell, en moments com aquest calen “estadistes i polítics de primera” i ha insinuat que Rajoy no ho és.

“Serà justo o no serà just, serà més sentimental que raonable, el que vostès vulguin, però el problema polític existeix i és un problema d'envergadura. És el principal problema polític que té Espanya en el seu conjunt. I ignorar un problema polític i no reaccionar políticament a la seva existència és una cosa que no encaixa amb un estadista i un polític de primera. I ara, quan hi ha problemes, es necessiten estadistes i polítics de primera”, ha etzibat Duran.

El portaveu de CiU a Madrid ha fet aquestes declaracions als mitjans als passadissos del Congrés dels Diputats l'endemà del debat sobre la petició del Parlament de transferir a la Generalitat les competències per convocar una consulta sobiranista.

Duran ha advertit que “Espanya s'equivocarà” si creu que el procés es “diluirà” negant-lo i tombant totes les iniciatives plantejades des de Catalunya.

“Si et tanquen les portes tants cops sempre hi ha la temptació de sortir per la finestra”, ha dit en referència a una eventual declaració unilateral d'independència. Tot seguit, ha puntualitzat que ell no desitja aquesta opció: “No la vull, no la comparteixo i crec que no seria bona”.

El líder d'Unió ha recordat que hi ha diversos marcs legals en els quals es pot sustentar una consulta a Catalunya, un dels quals “la llei de consultes que està en tràmit al Parlament de Catalunya”. “És per això que Mas té un altre suport institucional i legal per convocar un referèndum els pròxim 9 de novembre”, ha afegit.

Amb tot, Duran ha insistit en obrir la via de la negociació i ha tornat a demanar al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que “posi dia i hora per començar negociar”.A més, s'ha mostrat esperançat que es produeixin contactes entre els executius de l'Estat i el de la Generalitat i ha apostat per “triangular” aquestes converses amb la incorporació del PSOE. “S'ha de reprendre el diàleg amb el govern i introduir els socialistes en aquest diàleg”, ha esperonat.

En canvi, no s'ha mostrat partidari de fer una “gran reforma” de la constitució perquè, segons ell, “si obrim la Carta Magna com un meló es voldran obrir moltes altres coses”. Al seu parer, “això seria un error” que, a més, podria ser fins i tot perjudicial per a Catalunya. És per això que ha proposat d'introduir “una disposició addicional que reconegués Catalunya” com es reconeixen els territoris històrics del País Basc i de Navarra o la singularitat de Canàries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia