Plebiscitàries en campanya
Mas torna a defensar el pla B d'unes eleccions si fracassa la consulta i indigna ERC i ICV
Terricabras i Urtasun reclamen al president que se centri en el 9-N
El líder de CiU exigeix a Rajoy que toleri la llei de consultes
Les eleccions plebiscitàries van irrompre ahir de ple en la campanya per les europees. El president de la Generalitat, Artur Mas, va tornar a defensar aquesta possibilitat en cas que fracassi la consulta. Res de nou, perquè Mas sempre ha apostat per aquesta via si no es pot votar el 9-N. Però les seves reflexions van escalfar l'ambient d'uns comicis que fins ara s'estan movent en una certa tebior. ERC i ICV-EUiA van ser els que més van aixecar la veu i van reclamar a Mas que se centri en la consulta, sobretot ara que Europa mira amb lupa els moviments que es fan a Catalunya. Consideren que cada cop que CiU parla d'un pla B desvirtua el Pla A, és a dir, el referèndum.
Mas va assegurar als micròfons de la cadena SER que els catalans votaran sí o sí i podran decidir el seu futur. El millor instrument, segons la seva opinió, és la consulta i farà “tots els possibles” perquè es pugui celebrar. Però els dubtes apareixeran quan el govern espanyol impugni la llei de consultes que s'està tramitant al Parlament i que ha de ser el paraigua legal.
En aquest sentit, va exigir a l'Estat que “toleri” la normativa, però si no és així i es tanquen totes les portes per al 9-N, Mas va recordar que es reunirà amb les forces que van signar la data i la pregunta –ERC, ICV i la CUP– per acordar el camí a seguir.
Conflicte a la visa
Aquí és on poden saltar espurnes, perquè, per exemple, ERC és partidària de treure les urnes al carrer, encara que el TC tombi la llei, basant-se en la “voluntat democràtica” dels catalans. Mas, però, va deixar clar ahir que ell defensarà que hi hagi un marc legal al darrere i, per tant, el millor escenari en aquesta tessitura serien les plebiscitàries. “Tant de bo s'adonin [l'Estat] que és molt millor la consulta del 9 de novembre que no haver d'arribar un escenari de conflicte més gran, com són unes eleccions”, va puntualitzar.
Les paraules de Mas no van caure gens bé en el si d'ERC, que té la consigna de no parlar mai de plebiscitàries. Cada vegada que senten aquesta paraula fugen d'estudi i matisen que si ja tens la millor eina possible, la consulta, no cal especular amb alternatives. És per això que el cap de llista d'ERC-NECat, Josep-Maria Terricabras, va assenyalar que cal insistir “una vegada i una altra” en el referèndum. “Què vol dir que no es pot fer? Es farà”, va manifestar taxativament el republicà
En la mateixa línia es va expressar el candidat d'ICV-EUiA, Ernest Urtasun, que va convidar a forçar totes les vies legals possibles per fer la consulta. Els ecosocialistes tampoc no volen veure ni en pintura les plebiscitàries i ressalten que si Mariano Rajoy bloqueja la llei catalana s'hauran de buscar altres “mesures”.
Per la seva banda, el candidat de CiU, Ramon Tremosa, es va alinear amb Mas i va avisar l'executiu espanyol que pot impedir la consulta, però no les municipals del 2015, que “tindran un caire plebiscitari”, ni tampoc les catalanes, en què es farà la mateixa “lectura”. Enmig d'aquest pim-pam-pum de declaracions el PP també hi va dir la seva i la presidenta dels populars, Alícia Sánchez-Camacho, va alertar el president que “ni l'Estat ni la democràcia acceptaran les seves amenaces”, respecte al 9-N.
La proposta de Jáuregui
Mas també es va mostrar “escèptic” sobre la proposta del socialista Ramón Jáuregui de dissoldre les Corts a finals del 2015 per iniciar la reforma constitucional federal. El president va instar el PSOE a pactar el projecte amb el PP i a sotmetre'l a votació al costat de la pregunta catalana. Aquesta última circumstància va ser aprofitada pel candidat del PSC, Javi López, per destacar que Mas havia rectificat. López va instar el govern català a iniciar les negociacions per obrir la via federal.