Política

ERC diu que agafarà el relleu en el procés si CiU es rendeix

Junqueras avisa en l'acte central de campanya que no permetrà que “ningú renunciï a posar les urnes” el 9-N

Es presenta com a garantia en unes europees que veu com una “palanca” per al 9-N

Esquerra va posar ahir tota la carn a la graella i, en el míting central de campanya a Barcelona, va presentar les eleccions europees com la “gran oportunitat” per fer “palanca” i catapultar el procés fins a la consulta del 9-N. Esperonats però alhora cauts davant les enquestes que els situen fins i tot com a guanyadors a Catalunya, els republicans es van erigir en la principal garantia per arribar fins al final. “Si algú es cansa, l'acompanyarem i desbrossarem el camí; si es resigna, l'animarem, i si es rendeix, li donarem el relleu al costat del poble”, va proclamar el seu líder, Oriol Junqueras, en clara al·lusió a CiU. “No permetrem que ningú renunciï el 9 de novembre a posar les urnes”, va avisar.

Junqueras, que destacava que la majoria de candidats a presidir la Comissió Europea es pronunciessin explícitament a favor del dret a decidir, va presumir d'haver començat a “construir majories” aglutinant en la seva llista gent de diversos espais de l'esquerra de tots els Països Catalans, tot i que també va desitjar un “bon resultat” a CiU i a ICV, que els acompanyen “en un tram del camí”. Abans, això sí, el candidat, Josep-Maria Terricabras, s'havia mostrat perplex davant dels que volen vincular la continuïtat de la transició nacional a un vot massiu a CiU. “El procés no és d'una persona, ni d'un partit; és del poble, no patrimonialitzem la llibertat de Catalunya”, va reclamar. El cap de llista, que receptava “riure” com a antídot al discurs de la por, va refermar que el primer que farà al Parlament Europeu serà impulsar una declaració que insti l'Estat espanyol a deixar votar el 9-N.

La secretària general, Marta Rovira, lamentava que en la situació actual dins l'Estat “és impossible fer polítiques socials”, tot i que això també es pot canviar des de la UE. Elisabet Nebreda, quarta a la llista, apostava per la unió política, i recordava que “ERC és federalista allà on cal ser-ho, que és a Europa”. Això sí, amb veu pròpia.

LES FRASES

Guanyarem si la majoria no es cansa, no es resigna i no es rendeix, perquè les urnes seran al carrer
Oriol Junqueras
president d'erc
Com pot ser que un bon resultat d'un grup sobiranista pugui debilitar el procés? Si en som la garantia!
Josep-Maria Terricabras
cap de llista d'ERC-NECAT

L'expresident Maragall, ovacionat

Just abans de començar, i per sorpresa, ERC donava un cop d'efecte en anunciar l'entrada de Pasqual Maragall, que va ser rebut amb una llarga ovació per les 1.900 persones que gairebé omplien el pavelló de la Vall d'Hebron. L'expresident, que ja s'havia unit a la Via Catalana i fa poc va donar suport a Jordi Martí, el candidat més sobiranista a les primàries del PSC a Barcelona, va seguir des de primera fila tot el míting, amanit amb discursos dels col·lectius que van a la llista, l'actuació d'Èric Vinaixa i Refugi, i fins i tot un mosaic d'estels europeus.

Una de les companyes de l'expresident, l'exalcaldessa de Roses Magda Casamitjana, va certificar l'evolució en declarar el compromís “amb el fet que Catalunya ha de ser independent”, i el seu germà Ernest, número dos de la llista, donava per morta la tercera via “de Duran i Lleida i del socialisme excatalanista, fraternalment encadenat” al PSOE. Socialistes com Joan Ferran, exdiputat; Joaquim Coll, impulsor de Societat Civil Catalana, i l'exalcalde de Sant Sebastià Odón Elorza van criticar a les xarxes “l'ús” de l'expresident, malalt d'Alzheimer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.