Política

CiU guanya a Roses i ERC triplica els resultats a Figueres

Els republicans s'acosten als 3.000 vots a la capital de l'Alt Empordà

El PSC no manté la primera posició enlloc

ERC ha triplicat a Figueres els resultats de fa cinc anys en les europees. Amb prop de 3.000 vots, ha guanyat a la capital de l'Alt Empordà i ha arrabassat el lloc al PSC, guanyador de l'última contesa. CiU manté la segona posició, a només 204 vots d'ERC.

Esquerra havia estat la quarta força a Figueres el 2009 i cal tenir en compte que en les últimes municipals va aconseguir només dos regidors –actualment en té un pel pas d'Esteve Gratacós a no adscrits–. Les eleccions europees i les municipals no es poden interpretar de la mateixa manera, però sí que la pujada d'ERC pot marcar una tendència de vot que els partits a Figueres hauran de tenir en compte. L'alcaldessa, Marta Felip, va valorar ahir que “s'ha mostrat la tendència de la ciutat pel que fa al sobiranisme”. I sobre el seu partit, CiU, va afegir-hi: “S'ha mantingut i ha pujat fins i tot amb 600 vots més. Però l'augment de la participació ha portat la victòria a ERC.” Si observem les dades absolutes per col·legis electorals, CiU i ERC han fet els millors resultats al centre cívic de la Creu de la Mà i al col·legi de la Fundació Clerch i Nicolau, mentre que el PP i el PSC obtenen més vots a la zona de Juncària Parc Bosc. En percentatge, el PSC aconsegueix un 40% a la Marca de l'Ham i CiU un 42% al col·legi de l'Arxiu Històric, mentre que ERC guanya als Cendrassos (36%).

CiU ha millorat en nombre de vots i ha estat la llista més votada a Roses, on governa, amb Montse Mindan a l'alcaldia. Tot i això, ERC passa dels 267 vots el 2009 a 978, mentre que el PSC perd gairebé la meitat dels vots. Cal tenir en compte en clau local el fet que Magda Casamitjana, exalcaldessa socialista, ha anat a la llista d'ERC-Necat, després que deixés el PSC i ingressés al partit d'Ernest Maragall.

CiU i ERC s'han repartit les victòries a la comarca i el PSC no manté enlloc la primera posició. ERC ha quedat vencedora en 40 poblacions i CiU en 26, mentre que a Espolla i a la Vajol han quedat empatats.Sorprenen les victòries d'ERC en municipis com ara l'Escala o Vilafant, on hi ha alcaldes socialistes i on el PSC havia guanyat les europees fa cinc anys. També el cas de Vilabertran, on ERC puja però no guanya tot i que l'alcalde, Martí Armadà, és d'Esquerra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat francès

Investiguen el finançament de la campanya de Marine Le Pen el 2022

Barcelona
judicial

Òmnium ja albira el retorn d’Oleguer Serra arran de l’arxivament del cas Tsunami

barcelona
Estat espanyol

El jutge amenaça amb detenir Begoña Gómez si no compareix dilluns al jutjat

Barcelona
Guerra a Gaza

Israel ataca Deir al-Balah, a on va ordenar que anessin milers d’evacuats

Barcelona
judicial

Aguirre denega l’amnistia a Puigdemont i Mas pel cas de la trama russa del procés

barcelona
política

L’Ajuntament de Vilanova aprova desfer la municipalització de la neteja viària acordada l’anterior legislatura

Vilanova i la Geltrú
política

Una desena de municipis de l’Alt Camp, Tarragonès i Baix Penedès s’uneixen per tenir aigua de l’Ebre

Valls
política

Marta Rovira anuncia que voldria tornar aquest mateix dissabte

barcelona
ESTAT FRANCÈS

La lliçó i el repte de la resistència francesa

Roma