‘Catalonian surprise'
Bona part de la premsa internacional recull la victòria d'ERC per sobre de CiU i el descens de vots del PP i el PSC a Catalunya
Tots els mitjans indiquen que els resultats són conseqüència del procés sobiranista
Un periodista a ‘Die Zeit' assenyala que la solució està en mans de la UE sempre que “el procés sigui democràtic”
lluita del país pel català
La victòria d'ERC no ha passat gens desapercebuda en els mitjans de comunicació internacionals, que des de fa mesos miren de reüll la situació política que viu Catalunya arran del procés sobiranista. L'avenç a les urnes d'un partit independentista va ser ahir el focus de portada de mitjans en línia com ara Le Soir, Channel News Asia i Die Zeit. Tots tres dirigien directament la mirada als guanyadors republicans, però les referències als resultats electorals de “Catalonia” eren continus en la resta de mitjans, que també destacaven en l'interior del text l'augment de vots cap a formacions polítiques petites, fet que trenca l'hegemonia del PP i el PSOE en territori espanyol.
Les paraules del president Mas, que va assegurar que el projecte sobiranista continua endavant gràcies a l'aval de les urnes, també van formar part dels destacats d'alguns mitjans, que no van obviar que Catalunya té en un horitzó proper una data assenyalada, el 9 de novembre, per celebrar una consulta sobre l'autodeterminació del país i a la qual donen suport els dos partits que han resultat vencedors en aquestes eleccions europees celebrades a Catalunya.
Un dels mitjans més matiners va ser ahir Channel News Asia. A les vuit del matí ja assenyalava la victòria d'un “partit de llarga tradició separatista” en les eleccions a Catalunya. A més a més, indicaven que, a diferència de CiU, els republicans estan “més disposats a córrer el risc de confrontació” amb l'Estat si finalment el govern de Mariano Rajoy no autoritza la consulta. Al canal no li passa per alt l'aliança entre CiU i ERC, i també destacava la captura de vots d'una tercera formació a l'alça, ICV, que, com els altres dos, dóna suport a la consulta. “Orgullosos de la seva llengua i cultura, un nombre cada vegada més gran entre els 7,5 milions de ciutadans de Catalunya es ressenten de la redistribució dels seus impostos a altres parts d'Espanya i creuen que la regió estaria millor pel seu compte”, deia la notícia de Channel News.
The Guardian i The Wall Street Journal –aquest últim fent referència a l'última victòria d'ERC, el 1936– analitzaven les conseqüències que el procés sobiranista pot tenir sobre el govern de Rajoy. El segon, de moment, ja assenyalava com el debat independentista ha danyat els dos principals partits polítics de l'Estat espanyol, el PP i el PSOE, amb un descens fort dels vots que van captar a Catalunya respecte a les eleccions del 2009. El diari alemany Die Zeit també s'apuntava a tractar els comicis europeus a Catalunya des de la perspectiva del procés sobiranista. Aquest mitjà recordava: “Europa ha vist com es desintegraven estats i imperis en els últims 150 anys.” Tanmateix, assenyalava que “alguns estats s'han quedat enrere, tot i que continuen lluitant pel reconeixement de la seva identitat nacional com els bascos, els catalans i els escocesos”, escrivia. El relat, que signa el periodista Ricard González, no dubta a desitjar una solució al conflicte, que, a parer seu, està en mans de la UE. Fins i tot proposa com resoldre'l: una “extensió interna” de les fronteres de la UE que compara amb el sorgiment d'estats nous durant els segles XVIII i XIX als Estats Units d'Amèrica. Això sempre que el procés sigui “democràtic i no violent”. Al país veí, Le Soir també destacava l'avenç dels “separatistes quan falten sis mesos per a la consulta sobiranista”.
Referències des de Mèxic
Les mencions al resultat de les eleccions traspassaven el continent europeu fins a arribar a l'americà. Allà, el mitjà de referència de l'esquerra a Mèxic, La Jornada, titulava: “A Catalunya guanyen els independentistes d'esquerra”, i subratllava l'alta participació dels catalans en aquestes eleccions. Un detall que el mitjà mexicà no passa per alt és la celebració del multireferèndum i fins i tot recordava que la policia va haver de retirar algunes de les urnes.