Remuntada de 0 a 100
ERC ha estat la força més votada en ciutats on no tenia cap regidor
És el cas de Lleida, Girona, Tarragona, Reus, Mataró, Sabadell i Terrassa, on la irrupció dels republicans coincideix amb l'enfonsament electoral dels socialistes
Els líders locals d'ERC ho celebren, però avisen que les dinàmiques municipals són diferents
Consideren“molt poc realista” repetir triomf
a les municipals, però
estan “en el bon camí”
Esquerra ha aconseguit el primer lloc en ciutats on havia quedat esborrada del mapa municipal el 2011. Entre aquestes, Girona, Lleida i Tarragona, i ciutats de la regió metropolitana com ara Sabadell, Terrassa i Mataró. En totes s'ha seguit el mateix patró: els socialistes s'han enfonsat fins a la tercera o quarta posició, segons el cas, i ERC s'ha disputat frec a frec el primer lloc amb CiU. “És massa aviat per poder dir si en aquestes ciutats hi ha hagut un transvasament directe d'electors del PSC cap a nosaltres o si hi han intervingut altres fenòmens, però sí que hi ha una correlació que caldrà analitzar a fons”, explica el vicesecretari general de coordinació interna i territori d'ERC, Eduard López. Això sí: el que en cap cas s'atreveixen a fer des d'Esquerra és una translació cap al que pot passar en aquests llocs en les pròximes municipals, previstes pel maig de l'any vinent. “Les municipals són unes eleccions on mana la proximitat, amb dinàmiques molt pròpies de cada lloc, està clar que la marca Esquerra travessa un bon moment de forma, però ja veurem què passa en aquestes ciutats d'aquí a un any”.
La mateixa prudència transmetien ahir els líders locals d'ERC a les ciutats afectades. Però no podien amagar l'optimisme per la contundència de les xifres. A Lleida, ERC ha passat de zero regidors el 2011 a ser diumenge la força més votada amb més de vuit mil electors, mentre que el PSC, que governa amb majoria absoluta, ha passat a la quarta posició i ha perdut la meitat dels vots de les europees anteriors. “El partit viu un bon moment i tenim un candidat molt vàlid [Carles Vega, que ja va ser regidor en mandats anteriors], i tant de bo es repeteixi un resultat així d'aquí a un any, però es fa difícil pensar que Àngel Ros sigui tan durament castigat”, valora el president local d'ERC a Lleida, Juli Olan.
A Tarragona, la victòria d'ERC ha estat més ajustada però en conjunt invalida la màxima del PP tarragoní segons la qual la ciutat vivia al marge del debat sobiranista, discurs que fins i tot havia dut el seu alcaldable, Alejandro Fernández, a reclamar que, en cas d'independència de Catalunya, Tarragona votés segregar-se del Principat i mantenir-se a Espanya. El canvi de tendència electoral i la victòria (tot i que ajustada) d'ERC coincideixen amb una major mobilització del centre de la ciutat (feu tradicional dels republicans) i una participació més minsa als barris, que, sobretot a Ponent, continuen apostant pel PSC, tot i que també amb incidència més gran del PP i la irrupció de Ciutadans. ERC ha augmentat 11 punts respecte de les europees del 2009, un increment inversament proporcional a la desfeta viscuda a les municipals del 2011. El nou alcaldable, Pau Ricomà, veia ahir amb optimisme els resultats: “Per molt que se'ns hagi repetit que seguíem una altra lògica, el cert és que Tarragona en moments crucials ha seguit la tendència del país”, explicava ahir Ricomà, que es mostra més convençut que l'any vinent el partit retornarà a l'Ajuntament tarragoní “i hi serà determinant”, tot i que parlar de repetir la victòria reconeix que seria “molt poc realista”.
A Reus va tenir lloc el mateix fenomen: sense regidors al consistori, ERC va ser diumenge la força més votada per primer cop i va triplicar els resultats del 2009. Els republicans interpreten la victòria com una mostra que estan “en el bon camí” amb vista a les municipals. CiU ha donat per bo el segon lloc i el gran perjudicat ha estat el PSC, principal partit de l'oposició al consistori, que s'ha deixat la meitat dels vots d'ara fa cinc anys.
A la ciutat de Girona, ERC gairebé ha multiplicat per quatre els electors del 2009, i és la força més votada amb un 32,6% dels vots, cinc punts per damunt de CiU, que ha pujat en vots i percentatges.
Ciutats de la segona corona
En ciutats importants de la segona corona metropolitana s'ha repetit la mateixa dinàmica: ERC, tot i no tenir representació municipal, ha passat al primer lloc en aquestes europees. Sabadell ha estat la gran sorpresa. Els republicans han guanyat les eleccions amb un 20,68% dels vots i han superat CiU i el PSC. “El procés ha estat el guanyador de la jornada, reforçant, i molt, l'objectiu que els catalans puguin votar el seu futur el 9 de novembre”, afirmava ahir el candidat d'ERC a les pròximes municipals, Juli Fernández, que es mostrava optimista: “Aquests resultats ens donen l'esperança de poder construir una alternativa que doni a la ciutat un altre govern municipal basat en el republicanisme, la transparència, l'honradesa i la participació”.
També respiraven optimisme els republicans de Terrassa, que per primera vegada en solitari des del 1934 i amb 10.000 vots més respecte del 2009 van desbancar ahir el PSC, que passa del 41,9% al 17,96%, però aconsegueix mantenir-se com a segona força, tot i que molt a prop de CiU, que guanya gairebé 2.000 vots i té el 17,6%. Els republicans, que en les últimes municipals van perdre els dos regidors, ara passarien a tenir-ne 7, però el seu cap de llista, Isaac Albert, com la resta de formacions, tenia ahir molt clar que la lectura d'aquests comicis s'ha de fer en clau de mobilització de la gent que vol votar el 9 de novembre i no es pot extrapolar a l'àmbit municipal.
A Mataró, ERC va quedar sense representació a l'Ajuntament el 2011. No ser presents al consistori, però, no ha estat cap entrebanc a l'hora de guanyar els comicis europeus, amb 8.303 vots, un 20,99% del total. La diferència amb els resultats obtinguts fa quatre anys és abismal, perquè el 2009 no van arribar als 2.400 vots. La seva presidenta local, Anna Salicrú, va declarar ahir que se sentia “molt contenta perquè guanya Catalunya” amb uns resultats que els esperonen a assolir els pròxims objectius, “el més important, el 9N”. A prop, a Premià de Mar, segona ciutat del Maresme en nombre d'habitants, ERC també ha aconseguit ser primera força malgrat no ser a l'Ajuntament des del 2011. Ha obtingut 2.395 vots, un 24,17% del total davant dels 700 vots del 2009.
Informació elaborada per