Política

ERC surt del govern de Sant Sadurní d'Anoia perquè el PSC “no garanteix el dret a decidir”

Els republicans obriran converses amb CiU per formar un govern que pugui garantir la consulta del 9 de novembre

El grup municipal d'Esquerra a Sant Sadurní d'Anoia (Alt Penedès) ha anunciat aquest dimecres que abandona el govern que formava conjuntament amb el PSC a causa de la posició contrària dels socialistes a la consulta del 9N. El portaveu dels republicans, Josep Maria Ribas, ha exposat els dubtes que els generava un pacte que no donava garanties de donar suport al plebiscit català, malgrat que “s'han complert el 75% dels acords signats en temes municipals”. Els republicans, que asseguren que la decisió estava presa abans de les eleccions europees, obriran converses amb els regidors de CiU per constituir un govern alternatiu que garanteixi “el dret a decidir dels sadurninencs el proper 9 de novembre”.

La defensa del dret a decidir ha portat al trencament del pacte de govern que ERC i PSC van signar fa tres anys a Sant Sadurní d'Anoia (Alt Penedès). Els quatre regidors republicans abandonaran aquest dimecres al vespre, coincidint amb el ple municipal, l'executiu i passaran a l'oposició. Per tant, en els propers dies Sant Sadurní estarà governat només pels 5 regidors del PSC, un grup que s'ha alineat amb les tesis de Pere Navarro contràries al dret a decidir i a la consulta del proper 9 de novembre.

La decisió dels republicans, però, no és fruit del resultat electoral del passat diumenge, en què ERC va guanyar a Catalunya i també al municipi penedesenc on va obtenir 1.598 vots. El portaveu d'ERC, Josep Maria Ribas, ha assegurat que la decisió és “meditada” i que la va validar l'assemblea del partit abans dels comicis europeus, el passat dijous.

Per Ribas, el principal motiu que els porta a fer aquest pas és que consideren que amb l'actual alcaldessa socialista, Susanna Mérida (PSC), no està garantit el dret a decidir al municipi ni el suport a la consulta del 9 de novembre si arriba el cas que els ajuntaments han de fer un gest a favor de la seva celebració. Per això, clamen perquè “les decisions que prengui aquest ajuntament vagin encaminades cap a donar suport al procés” de cara al 9N.

Malgrat això, Ribas, que gràcies al pacte amb els socialistes va ocupar l'alcaldia entre el juny del 2011 i el maig del 2013, assegura que s'ha complert “amb un 75%” d'allò que es va acordar tirar endavant pel municipi, i que a partir d'ara “continuarem treballant per Sant Sadurní”, però expressa que el factor ideològic de donar suport a la consulta ha esquerdat la confiança amb els fins avui socis de govern.

Fer un govern alternatiu

Per garantir que Sant Sadurní d'Anoia faci els passos necessaris en suport de la consulta, Josep Maria Ribas té clar que ara volen “intentar que Sant Sadurní tingui un govern que acompanyi el Parlament” en el camí cap a la consulta. Per fer-ho, ERC ja ha iniciat converses amb CiU, que té 6 regidors i és la força majoritària al plenari, per casar un nou executiu municipal. Un pacte entre les dues formacions garantiria plenament el suport a l'exercici del dret a decidir i a la consulta del 9N, però els republicans també exigiran que es mantinguin “els projectes que ja estan engegats i els altres aspectes municipals” que van acordar amb els socialistes el 2011.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.