Mas es referma en el 9-N
El president assegura que el procés sobiranista continua, malgrat el canvi de rei
Alerta de la desafecció de la societat catalana cap a la corona
Pel PSC, és una oportunitat d'impulsar l'estat federal
Des del Palau de la Generalitat, “testimoni vivent i evident de l'existència de la nació catalana”, el president Artur Mas va valorar des del “respecte” i la “prudència” l'abdicació del rei Joan Carles I. Però ho va fer per deixar clar el seu compromís que siguin els catalans els que decideixin el seu futur a través de les urnes i no pas com a conseqüència de l'abdicació del monarca. “Hi haurà canvi de rei a Espanya, però el procés polític català continuarà endavant”, va proclamar en un to volgudament solemne i emfàtic.
La renúncia de Joan Carles a continuar ocupant el càrrec va ser rebuda per la majoria de forces polítiques catalanes com una oportunitat per iniciar un canvi. Els republicans deixaven clar que el camí empès pels catalans havia de seguir el seu traçat amb l'horitzó posat en la independència de Catalunya, alhora que se solidaritzaven amb tots els ciutadans de l'Estat per tal que la continuïtat d'aquesta institució sigui sotmesa a votació. Un pas per les urnes que també es van afanyar a reclamar des de les files d'ICV per poder iniciar un “procés constituent” a tot el territori. Els socialistes també es van apuntar a les declaracions que veuen en l'abdicació l'inici d'un canvi, d'una segona transició, que, a parer del PSC, ha de facilitar el pas cap al tan reclamat estat federal. Per aquest motiu, el líder socialista, Pere Navarro, apuntava cap a una reforma constitucional que el president Mas ja havia rebutjat perquè “per fer la consulta no ens cal cap reforma de la carta magna, tal com han apuntat experts juristes”, remarcava.
El missatge de Mas es va allunyar del que es podria esperar d'un discurs políticament correcte. Tot i agrair a Joan Carles I “l'aportació positiva que hagi pogut fer en els darrers 40 anys”, el president, que feia valer el seu paper de “servidor públic”, no es va estar d'assenyalar l'actual “desafecció” i fins i tot “desconnexió” d'una part majoritària de la societat catalana respecte a totes aquelles institucions espanyoles, incloent-hi, evidentment, la monarquia, que al llarg d'aquests anys haurien d'haver vetllat pel pacte constitucional del 1978. Contràriament a això, aquell acord, que si bé va néixer amb el suport de molts catalans, ha quedat avui “incomplert i insuficient”, segons va apuntar Mas.
Context excepcional
A la galeria de la planta noble del Palau, en una posada en escena sòbria amb l'únic adornament d'una senyera, Mas va evitar expressament analitzar la figura del rei, i pel que fa a les causes de la renúncia argüides pel monarca, el president en va apuntar d'altres a les quals només s'hi va referir com a “circumstàncies excepcionals”. “És lògic i em crec el motiu del relleu generacional però podria ser que n'hi haguessin d'altres”, va dir Mas, que, preguntat pels periodistes, es va limitar a detallar que el procés català “només en seria una de les raons”.
Missatge a Felip
A qui ostentarà la corona en el futur, el president també va enviar un desig gairebé de pacte de la concòrdia perquè “des de les institucions catalanes sempre hi ha la voluntat que a Espanya les coses li vagin bé”. En aquest sentit, va desitjar “encerts i èxits a l'actual príncep d'Astúries. Però al costat d'això, Mas va contraposar amb èmfasi en el que és “millor” per a Catalunya que, en aquests moments, “és poder decidir lliurement, democràticament i pacíficament el nostre futur com a nació”.
I mentre el president assenyalava un cop més el camí empès des que el 12 de desembre una majoria parlamentària va acordar que serà el 9-N quan els catalans puguin decidir el seu futur, altres veus expressaven la gratitud al rei i la confiança en què Felip piloti el futur de la corona espanyola com “un dels pilars fonamentals de l'estabilitat institucional i democràtica d'Espanya”, segons va donar a conèixer la patronal catalana Foment mitjançant un comunicat. Un missatge compartit per Miquel Roca, un dels pares de la Constitució, que destacava l'aportació “decisiva” del rei en la recuperació de la democràcia. A l'altra banda, sindicats demanaven la convocatòria d'un referèndum per decidir el nou model d'Estat.
Pujol hi veu “un toc d'atenció”
L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol va coincidir amb Mas que seran els catalans els que decideixin el seu futur el 9 de novembre: “De moment, consulta, i això no ha de canviar, malgrat l'abdicació del rei.” Pujol va voler compartir una reflexió sobre la decisió de Joan Carles que a l'expresident li agrada interpretar com “un toc d'atenció” del propi monarca a la resta d'institucions de l'Estat espanyol per llançar el missatge que “Espanya no va bé”. “Si ho aconseguís, hauria fet un bon servei”, va afirmar Pujol.
L'expresident, que va admetre que podia ser que el rei estigui “cansat i trist”, va confessar que no sabia com afectarà el relleu de Joan Carles per Felip. “Un canvi ja no és suficient per imposar-se a un clima negatiu”, va dir.