Política

La Zarzuela admet el procés sobiranista ha influït a l'hora de fixar la data de l'abdicació del rei

Un portaveu de la Casa del Rei explica que el monarca va prendre la decisió al gener i al març ho va fer saber a Mariano Rajoy

Nega que els resultats de les eleccions europees o la salut del monarca hagin precipitat l'anunci

La Zarzuela ha admès avui que el procés sobiranista a Catalunya ha influït en la decisió del rei Joan Carles d'abdicar al juny, davant la perspectiva d'una “tardor calenta” marcada per la Diada al setembre i la consulta del 9 de novembre. Segons la mateixa font, el monarca també ha tingut en compte el criteri de no interferir el calendari electoral a l'hora d'escollir una data posterior a les eleccions europees del 25 de maig i abans que comenci el període electoral dels comicis municipals del 2015.

Un portaveu de la Casa del Rei ha revelat aquest dijous durant una sessió informativa que el monarca va prendre la decisió d'abdicar la corona en favor del seu fill Felip al gener, al març ho va comunicar al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i uns dies després en va informar al líder de l'oposició, Alfredo Pérez Rubalcaba.

El portaveu ha relatat que el rei va parlar amb tots dos sobre quin seria el moment més oportú per anunciar el relleu, tot i que sempre va tenir clar que hauria de ser després de les eleccions al Parlament Europeu del 25 de maig passat, per evitar interferir en un procés polític.

En aquest sentit, ha reconegut que, davant una tardor que es presentava complicada amb la sobiranista catalana del 9 de novembre i diverses cites electorals el 2015, es va decidir que el mes de juny era el moment més adequat.

En qualsevol cas, ha volgut deixar clar que el resultat dels comicis europeus no ha influït “de cap manera” en la decisió d'abdicar, així com tampoc han estat determinants els problemes de salut que arrossega el monarca.

Però quan se li ha preguntat com és que en el seu discurs de la Nit de Nadal el rei manifestava la seva ferma determinació a continuar en el tron –dies abans que, segons el seu relat, es plantegés seriosament abdicar–, el portaveu ha s'ha limitat a respondre: “La condició humana és inescrutable”.

Sense títols però aforat

D'altra banda, la Zarzuala ha avançat que Joan Carles ha decidit no ostentar cap títol nobiliari quan deixi de ser Rei en els pròxims dies. Es desmenteix així que segueixi les passes del seu pare, Joan de Borbó, que va mantenir el títol de Compte de Barcelona malgrat no haver arribat al tron.

No obstant això, considera “raonable” que el pare del futur rei pugui ser aforat una vegada s'hagi fet efectiva la successió, ja que a l'Estat existeixen milers d'alts càrrecs que gaudeixen d'aquest estatus jurídic. Aquesta protecció consisteix en què, en el cas que se'ls imputi algun delicte, el tribunal competent per estudiar la causa que afecti els aforats és el Tribunal Suprem. El portaveu ha precisat que la Casa del Rei “no va estudiar” aquesta qüestió amb el monarca quan aquest va comunicar al seu equip la seva decisió d'abdicar.

La mateixa font ha apuntat que atorgar l'aforament a Joan Carles I requeriria una modificació de la Llei Orgànica del Poder Judicial, la reforma de la qual està en fase d'avantprojecte, pendent dels corresponents informes del Consell General del Poder Judicial i del Consell Fiscal. L'abril passat, el govern espanyol va decidir introduir en aquesta reforma la capacitat de la Reina Sofia i dels Prínceps d'Astúries, Felipe i Letícia.

Aquesta mateixa setmana, fonts de l'executiu reconeixien que no tenien decidit encara com regular la capacitat del rei Joan Carles quan en els pròxims dies el seu fill Felip sigui proclamat Rei i l'actual monarca perdi la inviolabilitat.

Mentrestant, la Casa del Rei ja prepara l'acte de proclamació de Felip VI, tot i que encara no hi ha data oficial. Es descarta que hi hagi una cerimònia religiosa i no es contempla l'assistència de convidats estrangers. La institució insisteix que no es fixarà una data fins que acabi el procés parlamentari de la llei que regula d'abdicació del Rei. Primer s'ha d'aprovar al Congrés dels Diputats i després ha de passar pel Senat. Tot i així, s'apunta que la proclamació de Felip VI podria celebrar-se el 19 de juny, en lloc del 18, com s'havia dit inicialment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.