Política

La independència té mercat

Les jornades ‘Catalunya, llibertat i dignitat' destinaran de nou un espai per a les empreses i comerços de productes inspirats en el procés sobiranista

Els firaires s'han d'apuntar prèviament al www.elpuntavui.cat

Els productes que s'exposaran abasten un ventall ample

Com en les anteriors edicions, una part de les jornades Catalunya, llibertat i dignitat estarà dedicada a les empreses i comerços de productes catalanistes. Serà la Firacat, en la qual els visitants trobaran un centenar de parades –una xifra similar a la de l'any passat– d'una gran varietat de gèneres, sobretot vinculades al procés sobiranista i la identitat nacional catalana. És una fira que, en definitiva, plasma el marxandatge, cada cop més abundant, que el procés està generant.

Aquest mercat estarà situat entre el Palau Firal i el passeig de la Sardana, just al costat de les dues entrades d'accés al recinte tancat i restarà oberta de les deu del matí a les nou del vespre, tant dissabte com diumenge. Els interessats a tenir-hi una parada cal que s'inscriguin a través d'un registre que s'ha habilitat a www.elpuntavui.cat.

Els productes que s'hi oferiran abasten un ventall amplíssim, que segurament sorprendrà més d'un: des del carnet d'identitat nacional català fins a jocs de cartes, coixins, fundes de casc, clauers, samarretes i altres peces de vestir amb l'estelada, passant per rellotges que marquen l'hora a la manera catalana. En el catàleg d'algunes de les firmes que ja han confirmat que seran a la cita gironina hi figuren bústies amb els colors de l'estelada, llapis amb el lema “defensem l'escola en català” o tires de banderes per penjar en carrers o balcons fetes amb material reciclat. D'altra banda, cal destacar les joies, un tipus de producte que últimament ha incorporat els dissenys inspirats en l'estelada i el procés sobiranista. Es tracta de polseres, arracades, penjolls o anells, entre altres elements.

No hi faltaran tampoc editorials especialitzades en la publicació de llibres d'història, assaig i ficció relatius als Països Catalans, i que són una gran oportunitat de conèixer autors i obres generalment allunyats dels circuits més comercials.

Ofertes noves

Com que moltes d'aquestes empreses s'han creat recentment, les seves vendes es canalitzen molt a través dels respectius llocs web, una circumstància que converteix una fira com aquesta en una gran oportunitat per veure tots aquests productes de manera presencial i en un mateix espai.

GUILLEM SOLDEVILA

“Venem Vamcats arreu del món”

Un dels productes més coneguts vinculats al procés sobiranista són les Vamcats, un calçat amb l'estelada. La marca osonenca serà de nou a la Firacat.

Les Vamcats van aparèixer fa encara no dos anys. Es pensaven arribar a ser tan populars en tan poc temps?
Fa uns vint mesos que vam sortir i, realment, no ens pensàvem que tindríem tan bona acollida, la veritat.
El secret de l'èxit és el fet d'haver tocat la fibra d'un tema d'actualitat?
Seria també que nosaltres hem sorprès la gent fent un producte de qualitat, un producte de moda i no quedar-nos en el vessant simplement testimonial del tema de la independència de Catalunya. No hem volgut fer la imatge del procés de la independència, sinó que hem volgut fer una nova marca de calçat. En un primer moment vam tenir cinc models, no hem deixat de treballar i ara ja estem a més de cinquanta models. Crec que la gent també ha vist que era un nou producte, una nova marca... que no era una nova marca de marxandatge sinó una nova marca de moda.
Treballen molt en fires. Per tant, aquest tipus de venda és rendible?
Mira, vam començar d'aquesta manera per estratègia comercial. Pensa que nosaltres al principi no teníem botigues. El meu pare havia estat sabater, havia tingut botigues, però es va jubilar ja fa deu anys. Ens vam trobar que teníem el producte i volíem arribar a la gent ràpidament. Aleshores ens vam adonar que una bona manera serien les fires i mercats i resulta que Catalunya en té molts. I hi vam apostar, perquè sabíem que amb els altres sistemes seríem molts més lents. Paral·lelament vam començar a vendre a través de la botiga on-line, però ara crec que va ser molt encertat invertir i treballar en el tema fires.
Vostès ja han venut a les anteriors Firacat. Que repeteixin deu ser senyal que s'hi ven.
Sí, sí. Girona ha estat sempre un bon lloc, tant en aquesta fira com per Sant Narcís, per exemple. A part, a Girona hi ha botigues que venen Vamcats des del primer dia. És una molt bona plaça i volem repetir cada any.
Qui vingui al Firacat del mes que ve, quines novetats trobarà a la seva parada?
Acabem de fer una nova col·lecció de calçat d'estiu en què es combina la pell i el tèxtil, però també podrà trobar les Abarcats d'aquest any, que ja vam presentar l'any passat però que hem millorat, i les noves espardenyes pensades per al món casteller i que són aptes per a tots els públics.
Pensen entrar en altres gammes, al marge del calçat?
Ja ho hem fet. Tenim una col·lecció de mitjons, que ens fabrica Punto Blanco, i no descartem altres línies. De totes maneres, la intenció és especialitzar-nos en el tema calçat.
Dono per descomptat que el seu mercat són els Països Catalans i prou. És així?
Doncs he de dir que hem venut molts parells de Vamcats arreu del món, a través d'internet. És cert que moltes vegades són catalans que viuen a fora, però també m'he fet un fart de respondre e-mails d'estrangers. Precisament d'aquí a poc tindrem la primera experiència de participar en una fira de fora, en concret a Alemanya.
R. ESTÉBAN



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Harris promet construir una “economia d’oportunitats” als EUA

barcelona
guerra a gaza

L’ONU acusa l’atac colon a Cisjordània a la política d’assentaments

barcelona
rússia

Rússia inclou en la llista de terroristes a aliats i advocats de Navalni

barcelona
guerra a europa

Rússia acusa a Occident d’estar al darrere de l’ofensiva ucraïnesa a Kursk

barcelona
guerra a europa

Els Països Baixos esperaran a la investigació del Nord Stream per reaccionar

barcelona
europa

Croàcia tindrà servei militar obligatori de dos mesos a partir de 2025

barcelona
guerra a europa

Ucraïna ataca de matinada un embarcador i un vaixell a Crimea

barcelona
guerra a gaza

Cinc morts en un bombardeig a la Franja enmig de les converses per un alto el foc

barcelona
política

Anuncien la presència de Puigdemont la setmana vinent a Prada

barcelona