Política

el perfil

miquel Iceta

Iceta s'hi posa

Anuncia per Twitter que vol ser el primer secretari del PSC per “refer la cohesió interna” i aclareix que no pretén ser el candidat a la Generalitat

Elena anunciarà demà si rivalitza o abandona definitivament el partit

Els partidaris de Núria Parlon, ara a l'expectativa amb Iceta

Encara no quatre hores després que el president de la comissió gestora del PSC escenifiqués el tret de sortida de la cursa per elegir un nou primer secretari, Miquel Iceta es postulava a través del seu compte de Twitter: “Avui començo el camí per presentar la meva candidatura a la primera secretaria del PSC. Necessito 2.000 avals.” Després de la renúncia a ser candidata de Núria Parlon, l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, el nom d'Iceta era el que sonava més, i ha sorprès més la rapidesa a l'hora de llançar-se a l'arena que el fet de fer-ho.

En un comunicat al seu blog, Iceta es proposa “refer la cohesió interna” del PSC, i deixa clar que no té la intenció de presentar-se en el futur com a candidat del partit a president de la Generalitat. Després de fer pública la seva candidatura a primer secretari, a la tarda Iceta començava a la seu socialista del carrer Nicaragua de Barcelona una ronda d'entrevistes amb caps visibles del partit per obtenir el seu suport; per exemple amb Àngel Ros i Xavier Sabaté. Sense donar-li suport explícit, sí que li ofereixen un vot de confiança per iniciar converses tot reconeixent-li la capacitat de “generar grans consensos”, en paraules de l'alcalde de Lleida. El primer secretari dels socialistes gironins, Juli Fernández, va destacar la “solvència i solidesa” d'Iceta, però alhora li va recordar la necessitat de “renovació”. Un altre sector del partit que havia fet palanca perquè marxés Navarro es mostrava menys convençut que amb l'opció Parlon, però tot i així confiava que Iceta fos capaç de “recosir” el partit.

El candidat a dirigir el partit avançava diumenge al consell nacional que al PSC li espera un any de defensa a contracorrent de la seva posició favorable a una consulta acordada i legal, que tingui el vistiplau del Consell de Garanties Estatutàries. Iceta també referma la posició del PSC de reformar la Constitució per a l'encaix de Catalunya a Espanya.

Tan ràpid com l'anunci han arribat les crítiques i els dubtes sobre el seu lideratge. Quan encara Iceta no havia anunciat el seu pas endavant, el líder del sector crític, Joan Ignasi Elena, es mostrava decebut perquè el considera el relleu continuista del dimitit Pere Navarro i l'aparell del PSC. Demà Elena farà una roda de premsa en què anunciarà si presenta batalla a Iceta o bé deixa el partit. Segons Avancem, el seu corrent crític, ara “només hi ha aquestes dues opcions”. Per ara, l'altre candidat anunciat, per bé que amb menys pes que Iceta, és Josep Rueda, regidor a Palafolls. Un dels que ja s'han autodescartat és el senador Carles Martí, que dóna suport a Iceta i sols s'hauria presentat si la candidata hagués estat Parlon.

Per la banda dels crítics, la diputada díscola Marina Geli es va mostrar “expectant” amb Iceta per veure “si és capaç de redefinir el seu projecte”, i va preferir esperar a conèixer els seus plans per definir-se. També per Twitter la diputada Rocío Martínez Sampere advertia que no n'hi haurà prou amb un canvi de cara en el socialisme català, citant Einstein: “Qui esperi resultats diferents fent el mateix és un ximple o un boig.”

LES FRASES

Després d'anunciar [la candidatura] m'he reunit amb Àngel Ros i he constatat que podem fer moltes coses junts
Miquel Iceta
candidat a primer secretari del psc
Esperarem a veure quin projecte de regeneració del partit vol fer per veure si compartim el projecte del PSC o no
Marina Geli
diputada al parlament, membre del sector crític agrupament

Un tot terreny de recorregut

Diputat al Parlament des del 1999, president del think tank dels socialistes catalans (la Fundació Rafael Campalans), Miquel Iceta fa 30 anys que ocupa llocs de poder rellevants en el si del PSC. Hi ha estat un dels grans ideòlegs, i hi ha fet gairebé tots els papers de l'auca, tant pel que fa a càrrecs orgànics de partit com pel que fa a càrrecs públics, tret del màxim lideratge de la formació, per al qual ara s'ofereix.

Home fort de l'època de José Montilla, entre el 2000 i el 2011 va ser viceprimer secretari del PSC; i entre els anys 2003 i 2012 va ser portaveu de
la formació i del grup parlamentari socialista. Nascut a Barcelona el 1960, Iceta s'afilia el PSC amb només 18 anys, i curiosament el 1980 forma part de la comissió gestora de les Joventuts Socialistes (JSC), que en aquell moment viu una crisi interna. El 1984
entra en la comissió executiva del PSC i el 1987, de regidor a l'Ajuntament de Cornellà. A partir d'aquí comença l'ascens polític: director del departament d'anàlisi del gabinet de la Presidència del govern espanyol (1991-1995), sotsdirector d'aquest mateix gabinet (1995-1996), diputat al Congrés (1996-1999) i del 1999 enllà, carrera política catalana. En l'anterior congrés, en què es va escollir Pere Navarro de primer secretari, Iceta havia presentat batalla, però, en no obtenir prou consens, es va retirar i va donar suport a Navarro. Ara també era membre del comitè federal del PSOE

a.b.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia