Política

L'oposició reclama dimissions

Aposten per fer un govern de concentració

Ignasi Duran, també imputat, esdevé l'alcalde accidental

Tot i que l'Ajuntament de Torredembarra va recuperar ahir la normalitat amb el retorn dels empleats i l'obertura de portes al públic, la sensació entre els regidors de l'oposició és que la institució havia quedat greument ferida. “M'avergonyeix i m'entristeix la situació en què ha quedat l'Ajuntament que jo també represento”, deia el regidor dels independents ABG, Lluís Suñé.

Mentrestant, i en aplicació del reglament municipal, l'Ajuntament va designar alcalde accidental Ignasi Duran (GIT), tercer tinent d'alcalde i un dels primers detinguts que van quedar en llibertat amb càrrecs el mateix dijous. Duran, que assumeix la tasca en ser el tinent d'alcalde de major rang disponible, ja es va adreçar ahir a l'Ajuntament a signar documents per evitar un bloqueig administratiu.

Però, més enllà d'aquí, totes les forces a l'oposició van coincidir en la necessitat que tant l'alcalde com la resta de regidors imputats dimiteixin del càrrec i renunciïn a l'acta de regidor de manera immediata. “Per netejar la imatge, és imprescindible que es faci; no es pot seguir treballant amb aquesta ombra damunt teu”, va afirmar Eduard Rovira, portaveu d'ERC.

Les formacions ho consideren el pas bàsic per garantir la governabilitat els onze mesos de mandat que resten, en què alerten de la necessitat de sumar forces per remuntar la crisi institucional. La creació d'un govern de concentració, en la hipòtesis que CiU, PP i GIT renovin els regidors imputats, sembla l'opció preferida. “Hem de fer una reunió immediata, tots els partits, i decidir cap on anem: si CiU i PP mantenen govern o si sumem forces tots”, va assegurar Jordi Solé, portaveu del PSC. Des de les mateixes files de CiU, Rosa M. Guasch, l'única del partit no implicada en la investigació, també va demanar la dimissió de l'alcalde
ahir al matí, tot i que posteriorment va rectificar i va reclamar “responsabilitats”.

Els hipotètics escenaris de futur abans de les eleccions

En espera que l'alcalde i els regidors imputats decideixin què fan amb la seva acta de regidor, la situació que es viu a l'Ajuntament de Torredembarra és, si més no, paradoxal. Fonts de Governació asseguren que en cap moment hi ha hagut un buit de poder, perquè han quedat dos regidors de l'equip de govern fora de la investigació, i que l'alcalde no ha deixat de ser alcalde en cap moment, però admeten que és un cas poc corrent que podria tenir diferents escenaris de futur. Si l'autoritat judicial no inhabilita l'alcalde i els regidors imputats, aquests poden continuar exercint els seus càrrecs més enllà que pugui ser èticament reprovable. En cas que tots aquests dimitissin, serien els partits que representen els que els haurien de buscar substituts, i si no hi hagués ningú que volgués assumir el relleu serien la resta de membres del ple els que tindrien la sobirania per prendre les decisions que creguessin necessàries. L'autonomia local es manté sempre que hi hagi regidors que puguin acumular funcions, i Governació intervindria en el moment que no hi hagués possibilitat de formar govern, nomenant una gestora fins a les pròximes eleccions municipals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia