Política

Buch veu el món local “molt atacat” per la justícia

El president de l'ACM aposta perquè els càrrecs imputats retornin en cas d'innocència

Elogia el festival de Girona

La quantitat de casos de corrupció que amenacen el món local ha causat certa “sorpresa” al president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i del Consell de Governs Locals de Catalunya, Miquel Buch. El també alcalde de Premià de Mar va passar anit pels estudis d'El Punt Avui Televisió, on va ser entrevistat en el programa L'illa de Robinson.

L'edil va fer un repàs dels temes que més preocupen els ajuntaments i va admetre que estava “sorprès” per les recents imputacions que apunten cap als principals càrrecs de les administracions locals. “Sembla que els corruptes només siguin els catalans”, va ironitzar. No obstant això, l'alcalde també es va declarar ferm partidari de les investigacions a càrrecs electes, però va demanar que, un cop siguin absolts per la justícia en cas d'innocència, puguin tornar a les funcions que ocupaven amb anterioritat. Buch és conscient que es tracta d'un tema delicat que requerirà una profunda reforma.

Els canvis, però, no sembla que espantin aquest alcalde, que durant l'entrevista va apostar per capgirar el món local amb la implantació d'eines que dotin l'administració d'una “major qualitat democràtica”. Un d'aquests instruments seria la convocatòria de consultes o referèndums perquè la ciutadania participi de la política. “Ni els ciutadans et donen un xec en blanc quan et voten ni els ajuntaments poden fer el que volen”, explicava ahir Miquel Buch, que aposta per “dotar de més poder el ciutadà”.

La convocatòria de la consulta fixada el dia 9-N també va centrar bona part de l'entrevista. No en va, el president de l'ACM formarà part d'una comitiva de càrrecs electes del món local que participaran en les Jornades Catalunya, Llibertat i Dignitat que aquest diari organitza a Girona els dies 11,12 i 13 de juliol. Serà concretament el dissabte que un gruix important de càrrecs locals participaran en un acte a favor del dret a decidir. L'objectiu, “dir arreu del món que tenim dret a decidir el nostre futur”, assenyalava Buch.

L'alcalde també es va referir a la llei de reforma de l'àmbit local impulsada pel govern de Mariano Rajoy, a través de la qual es laminen competències i es privatitzen els serveis municipals, segons han denunciat els alcaldes, que s'han vist obligats a recórrer contra el text al Tribunal Constitucional. I és que, per Buch, “l'Estat té poca credibilitat”.

LES FRASES

Hem de fer canvis, aprendre dels errors i caminar cap a una major qualitat democràtica
No pot ser que algú instrumentalitzi la justícia a la seva manera
Miquel Buch
President de l'ACM i del consell de governs locals de catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia