Política

Rajoy no cedeix en la consulta i busca la complicitat del PSOE

El dirigent clou el campus FAES amb Aznar, que veu amenaçada la unitat i la continuïtat històrica d'Espanya

Mariano Rajoy va tornar a fer pública ahir la seva total oposició al referèndum de Catalunya i ho va fer al costat de l'expresident José María Aznar en la cloenda del campus d'estiu FAES 2014. Ambdós dirigents es van referir “al desafiament”, en paraules d'Aznar, que suposa la secessió que impulsa “el nacionalisme”. Durant la seva intervenció, l'expresident va fer servir un to d'advertiment en considerar que el projecte sobiranista de Catalunya “posa en qüestió la Constitució, la unitat i la continuïtat històrica d'Espanya”.

Minuts després arrencava Rajoy amb un discurs més serè però taxatiu a l'hora de referir-se a Catalunya: “Aquest referèndum no es pot celebrar i no se celebrarà perquè és il·legal i perquè el que sigui Espanya li correspon decidir-ho al conjunt de tots els espanyols, com diu la Constitució”, va subratllar el president del govern espanyol.

En aquest intent perquè no se celebri el referèndum, Rajoy també confia que el líder del PSOE que surti escollit el 13 de juliol actuï com fins ara ho ha fet el dirigent dels socialistes Alfredo Pérez Rubalcaba. Una actitud que, segons Rajoy, es va caracteritzar pel fet de mantenir un contacte directe amb el govern respecte a la situació a Catalunya.

Com a contraposició al projecte sobiranista, Rajoy va reivindicar “un patriotisme serè, cívic i orgullós del que som”, i va fer una crida als espanyols a exercir-lo perquè viuen “en una gran nació”. De fet, els elogis a la situació d'Espanya van centrar bona part del discurs de Rajoy, que va assegurar que era “realista i optimista” davant el futur gràcies a les reformes que ha implantat l'executiu del PP. “Espanya és una democràcia de primer ordre al món”, apuntava, alhora que negava que les seves polítiques hagin malmès l'estat del benestar. Lluny d'això el president va assegurar que tant la sanitat com l'educació estan millor que en l'època de Zapatero, amb “més pressupost per a beques” i una sanitat “més universal”. Finalment també va fer una aposta per les polítiques, que ja va anunciar, per millorar la qualitat de la democràcia com ara l'elecció directa dels alcaldes i la reducció de l'aforament.

LES FRASES

Aquest referèndum no es pot celebrar i no se celebrarà perquè és il·legal
Mariano Rajoy
president del govern espanyol
El desafiament secessionista posa en qüestió la Constitució i la unitat d'Espanya
José María Aznar
Expresident del govern d'espanya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia