L'alcalde de Torredembarra cedeix i dimiteix del càrrec
Els representants de Daniel Masagué (CiU), que és a la presó, van presentar la renúncia al registre ahir al matí
La decisió facilita la transició a un nou govern i ja no caldrà fer una moció de censura
La situació política a Torredembarra va tornar a capgirar-se ahir en poques hores. Després que dimarts al vespre l'oposició tanqués un preacord per presentar una moció de censura arran de la negativa de Daniel Masagué a dimitir com a alcalde des de la presó, a primera hora del matí el batlle torrenc tornava a enxampar tothom contrapeu i els seus representants entraven per registre la seva renúncia als càrrecs de govern i a l'acta de regidor.
Amb aquest moviment, a la pràctica Masagué deixava sense efecte l'acord per la moció de censura, ja que aquesta ja no es podrà produir en haver dimitit l'alcalde. Ara, en un termini màxim que s'esgotaria el 22 de juliol, el ple haurà d'escollir nou alcalde, càrrec que tot indica que recaurà en el socialista Enric Grangel, si no es produeix, però, una altra sorpresa al municipi. L'oposició, tot i continuar negociant un pacte de consens, ja no té la pressió d'aconseguir les signatures de la meitat més un dels regidors per poder posar en marxa el relleu.
Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) va ser l'encarregada, ahir, d'anunciar la formalització de la renúncia just en el moment que es produïa el seu registre oficial a Torredembarra. La formació insistia que això suposava la confirmació del que havia anunciat el secretari d'organització, Josep Rull, dilluns en roda de premsa, malgrat que tot fa pensar que la decisió s'ha produït després de pressions de CDC. Tal com van confirmar dimarts fonts properes al partit, Masagué havia decidit no presentar la renúncia fins que no fos posat en llibertat i pogués explicar-se públicament. El nou context, amb una moció de censura lligada, podria haver-hi influït també.
En l'escrit personal de renúncia, Masagué insisteix en la seva voluntat de facilitar la governabilitat del municipi i de poder defensar-se millor en les causes judicials obertes en contra seu. L'alcalde està en presó provisional des del 27 de juny imputat per un presumpte delicte contra l'administració pública. En la mateixa causa també estan imputats sis regidors més –quatre de CiU, un de GIT i un del PP, que ja ha deixat l'acta–, l'empresari local Blas Niubó, la interventora municipal i el conseller delegat de Teyco, Jordi Sumarroca.
Negociacions en marxa
La resta de partits intentaven ahir adaptar-se a la nova situació i treballar per confirmar el fràgil preacord de dimarts, que havia convertit el socialista Enric Grangel en l'home de consens per a tots els grups a l'oposició. Tot i que la renúncia de Masagué ha de fer més fàcil la transició –Grangel podria ser nomenat alcalde si simplement CiU, com ja va avançar dilluns, no presentés candidat–, la gran diversitat ideològica dels participants feia que ahir molts encara parlessin de l'entesa amb prudència. De moment, ahir van confirmar el seu suport a Grangel els edils del PSC, ERC i l'Agrupació. Avui està prevista una trobada amb alguns dels regidors de CiU.