Política

LA CRÒNICA

Units per una causa i una gralla

L'esport, la cultura i la reivindicació es van fusionar ahir al matí a Girona, com si volguessin simbolitzar la unitat del país en la reivindicació per la llibertat de Catalunya. A les onze del matí havia començat la pedalada familiar a les ribes del Ter. I a la mateixa hora una gran estelada humana havia començat a caminar davant la Casa de Cultura, disposada a recórrer els carrers del centre de la capital gironina per clamar per la independència a través de càntics i de crits. La imatge dels colors vermell i groc de la senyera passejant per sobre dels caps del prop del miler de persones que sostenien la bandera catalana semblava un riu de colors caminant endavant com també ho fa el procés català. Recordant aquell “riu que sempre avança” de la cançó Esperança de Txarango.

A l'entrada del recinte del Camp de Mart, que ha estat el centre de les Jornades Catalunya, Llibertat i Dignitat durant tres dies, es van trobar els dos grups. I els centenars de globus que havien format l'estelada gegant es van barrejar amb les bicis dels participants més esportistes de la jornada. L'objectiu? Acabar l'acte cantant plegats un emotiu cant d'Els segadors, amb els punys enlaire, seguits dels crits de Visca Catalunya i Visca la Terra, i entrar junts al Camp de Mart, on s'havien de trobar també amb els amants de la sardana –hi ha un símbol més català que aquest?– per fer la megasardana reivindicativa.

A la tarda, també colles de geganters i esbarts dansaires van voler aportar a la festa un altre apunt de tradició catalana, ballant al ritme de les gralles. Un so que semblava voler unir encara més tots els participants a la festa, recordant que havia estat també aquest instrument el que havia animat els càntics de l'estelada humana durant el matí. Una jornada, doncs, d'ambient familiar, pacífic –no es van cansar de cridar-ho a l'estelada humana– i festiu, que va ser la viva imatge del que alguns no volen veure: el clam d'un poble unit, per una causa, per un projecte. I, ahir, també pel so d'una gralla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Begoña Gómez impugna que el jutge investigui la seva relació amb la Complutense

Barcelona
Europa

Starmer vol “reiniciar” les relacions entre el Regne Unit i la UE

Barcelona
Zona Euro

El BCE manté el tipus d’interès bàsic en el 4,25%

Barcelona
Unió Europea

Ursula Von der Leyen és reelegida presidenta de la Comissió Europea

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de l’exili amb la seva tornada al Parlament

barcelona
Guerra a Gaza

El Parlament israelià rebutja “com a principi” un Estat palestí

Barcelona
política

El PSC proposa Núria Marín, Antoni Poveda i Alfons García com a senadors

barcelona
Política

El PSC tornaria a guanyar les eleccions, per davant de Junts i ERC, segons el CEO

barcelona
Estat Francès

Almenys set morts en l’incendi d’un edifici d’habitatges a Niça

Barcelona