Política

Aigua i energia no serien un problema per al nou estat

El Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) no preveu problemes per l'abastament d'aigua i d'energia en una Catalunya independent. Segons l'informe, es considera que el país disposa dels recursos energètics i de les infraestructures necessàries per assegurar un bon funcionament i distribució d'aquests serveis.

La xarxa d'abastament d'aigua disposa d'una capacitat suficient per abastir Catalunya a curt termini. L'únic fenomen que podria posar en perill aquest aprovisionament seria una sequera pitjor que la del 2008. Tot i això, segons l'informe, és indispensable establir acords amb el govern espanyol, sobretot pel que fa a la gestió de la conca del riu Ebre.

El CATN tampoc creu que en el terreny energètic, on cap dels estats membres de la UE és autosuficient, Catalunya tingués dificultats. La principal acció en aquest tema seria renovar els acords amb les principals empreses energètiques que ara operen dins el territori català. De fet, l'informe plasma que en una Catalunya independent la gestió energètica podria ser molt més eficient. Això repercutiria en els usuaris i en el cost de l'electricitat, que podria ser un 30% inferior a l'actual. Així mateix, el consell assessor veu primordial disposar del màxim nombre de recursos possibles. Un altre dels aspectes clau serà la utilització d'energies renovables i el compliment de la directiva europea 2020 per la reducció de les emissions de diòxid de carboni.

La no col·laboració de l'Estat espanyol en aquestes dues matèries es preveu com a molt poc probable, tot i que en l'informe s'estableixen mesures en cas que el govern espanyol decideixi no cooperar.


4



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.