Política

Política

L'ombra de la corrupció als ajuntaments

Esperant el nou miracle

Torredembarra celebra la popular processó del Quadre de Santa Rosalia amb l'Ajuntament empantanegat i baixes entre les autoritats

El nou alcalde, l'imputat Pere Font, s'estrena en l'acte en un ambient molt pacífic

La llegenda del Quadre de Torredembarra, protagonista d'un dels actes més icònics de la població, la podrien recitar de memòria tots els torrencs. L'any 1640, enmig d'una epidèmia de pesta, un pidolaire va recomanar a la “nena mora” de cal Saia, al carrer Ample (just davant d'on ara s'alça la plaça del Castell on hi ha l'Ajuntament), que anés a buscar un quadre de santa Rosalia a les golfes d'un mercader de Tarragona. Tot i que en aquell moment ni el rector ni el mateix mercader s'ho van creure, la decisió de l'alcalde del moment va fer que el quadre es portés a la vil·la i, en sortir pels carrers, guarís tots els malalts.

La Torredembarra del 2014 continua traient el quadre en processó cada 15 de juliol a la tarda, tot i que ja no hi hagi epidèmies mortals ni tampoc cap alcalde decidit que el poble espera que els salvi dels perills. De fet, ahir ni s'esperava que el nou alcalde, Pere Font, hi participés, com sí han fet els seus predecessors, presidint el pas de les autoritats civils. Ell mateix ho havia anunciat així dilluns després del ple en què se'l va escollir alcalde per sorpresa i davant la polèmica que assumís el càrrec un imputat en el mateix cas que ha mantingut en presó el seu predecessor durant més de dues setmanes. A més, la tensió viscuda a la sala de plens, on va rebre diversos insults, no feia vaticinar que la seva sortida en un dels actes més estimats pels torrencs hagués de ser ben rebuda.

Per això, a molts els va sorprendre veure'l ahir entrar a l'església de Sant Pere minuts abans de la sortida de la processó. A l'entrada reconeixia que no sabia si sortiria com a consistori o en una altra posició, però, puntual, el nou alcalde finalment va decidir desfilar durant tota la processó al lloc reservat per a la màxima autoritat local. Al seu costat tan sols el va acompanyar l'única regidora de CiU no imputada, Rosa Maria Guasch, reflex dels suports fràgils amb què es manté la seva alcaldia. Darrere seu, mantenint una distància que ja procuraven ells mateixos que fos prou evident, gran part de l'oposició: els tres regidors del PSC (inclòs Enric Grangel, que esperava ser escollit alcalde dilluns però no va aconseguir suports suficients), Eduard Rovira d'ERC i Núria Gómez del PP.

Els que sí que no van aparèixer van ser la resta de regidors imputats (tres més de CiU, un del GIT i un del PP ja dimitit), ni, evidentment, l'exalcalde acabat de sortir de presó provisional, Daniel Masagué. També hi van faltar, curiosament, els regidors que dilluns es van abstenir al ple (els dos d'ABG i la no adscrita Montse Gassull), qui sap si arran dels intercanvis de retrets entre alguns dels edils de l'oposició que s'han pogut veure darrerament a les xarxes socials.

Després de tres setmanes d'escàndols polítics, però, o bé la població de Torredembarra està resignada, o bé ha aconseguit mantenir-se al marge de tots els titulars, ni que sigui durant les festes, d'una manera excepcional. No hi va haver ni un xiulet, ni un insult, ni un comentari entre el públic ni envers el nou alcalde ni envers cap altre dels regidors. Un ambient extremadament pacífic. Pere Font fins i tot va poder repartir somriures i encaixades de mans mentre Torredembarra continua esperant el nou miracle. El que la tregui de la muntanya russa política i li retorni l'estabilitat.

Portants apolítics
Per decisió del rector de la parròquia, cap dels regidors va poder portar el quadre durant la processó, imatge que sí s'ha produït altres anys. Enguany, cap d'ells no ha rebut invitació per fer-ho.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Biden demana la prohibició de l’arma amb què van disparar contra Trump

barcelona
Guerra a Europa

Rússia i Ucraïna intercanvien 95 presoners de guerra

Barcelona
regne Unit

Carles III presenta l’agenda reformista del nou govern laborista

barcelona
Tailàndia

Troben sis estrangers enverinats en un hotel de luxe de Bangkok

Barcelona
Política

Mor Alfons Llorenç, periodista i polític que va participar en la reconstrucció del País Valencià

judicial

El jutge del cas Pegasus no preveu amnistiar, per ara, l’exdirectora del CNI

barcelona
Memòria democràtica

Restituïm avisa que no renunciarà al nom de Salvat-Papasseit per a la plaça del Virrei Amat

Barcelona
Unió Europea

El TGUE conclou que la CE no va ser transparent sobre la compra de vacunes

Barcelona
política

Cinc grups reediten el cordó parlamentari contra l’extrema dreta

barcelona