Política

Ortega dubta sobre el 9-N i encén els ànims d'ERC

La vicepresidenta manté que si el TC no deixa votar al novembre, es buscarà una altra data

Els republicans li repliquen que la consulta no es pot ajornar

Escaramussa dialèctica entre Joana Ortega i ERC amb la consulta com a teló de fons. La vicepresidenta catalana va reiterar ahir que si el Tribunal Constitucional (TC) veta la llei de consultes s'hauria de buscar una data alternativa al 9-N –sense especificar si seria una altra consulta o unes eleccions–, mentre que els republicans li van replicar que el referèndum no es pot ajornar.

La vicepresidenta va fer aquestes declaracions en una entrevista a RAC 1 en què va emfatitzar que si s'impedeix el 9-N “no es mata l'anhel de votar, s'ajorna”, i també va indicar, en al·lusió a ERC, que cap formació del Parlament amb “vocació de governar” voldria que
l'executiu català actués al marge de la llei per celebrar el referèndum.

Els de Junqueras van contestar ràpidament i el portaveu al Congrés, Alfred Bosch, va ressaltar que la voluntat dels catalans “pesa més” que la decisió del Constitucional, i va avisar que si hi ha un canvi en el full de ruta sobiranista es podria produir un “divorci” amb la societat. Molt més contundent va ser el número 2 d'ERC a Madrid, Joan Tardà, que en una piulada va assegurar que el govern ha “decidit suïcidar-se” si ajorna la consulta. Fonts republicanes subratllen que el TC mai no ha de “marcar” els passos del procés, i es mostraven sorpreses pel fet que l'executiu ho fiï tot ara al Constitucional, quan molts cops n'ha criticat la “politització” i les seves resolucions. EUiA i la CUP també van carregar contra Ortega i van destacar que la consulta és “irrenunciable”.

Per la seva part, el PSC va envalentir-se i va recordar: “Des del primer dia hem dit que la consulta només es podrà fer si és legal i fruit de l'acord entre governs”, i per tant les declaracions de la vicepresidenta són “sensates”.

En l'àmbit de la societat civil, l'ANC i Òmnium Cultural van deixar clar que no renunciaran al 9-N per una sentència de l'alt tribunal. “De cap manera no podem acceptar que el Tribunal Constitucional condicioni una votació democràtica“, remarquen les dues entitats en un comunicat conjunt.

LES FRASES

Si l'Estat posa traves a la consulta del 9 de novembre, hi haurà un altre 9 de novembre
Joana Ortega
VICEPRESIDENTA
El poble de Catalunya pesa més que un paper del Tribunal Constitucional
Alfred Bosch
PORTAVEU D'ERC A MADRID


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia