Política

Mas i Junqueras busquen sintonia

El president de la Generalitat i el líder d'ERC es van reunir la setmana passada per abordar l'estratègia de la tardor

Està previst que es tornin a veure abans de la Diada per continuar avançant en les negociacions pel 9-N

També tenen sobre la taula el cas Pujol i les plebiscitàries

El president de la Generalitat, Artur Mas, i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, han agafat les regnes de les negociacions per abordar l'estratègia que cal seguir durant la tardor, amb la mirada posada en la històrica consulta del 9-N. Segons ha pogut saber El Punt Avui, els dos dirigents es van reunir dijous de la setmana passada per estudiar els passos que s'han de fer en les pròximes setmanes. No va haver-hi cap acord en concret, sinó simples “reflexions” sobre temes d'actualitat, tal com indiquen fonts coneixedores de la trobada, i està previst que es tornin a veure abans de la Diada. Aquesta entrevista es va produir pocs dies després que Mas s'hagués reunit amb el seu homòleg espanyol, Mariano Rajoy.

Després de la reunió les posicions entre CiU i ERC continuen bastant allunyades sobre com afrontar el repte del 9 de novembre. Mas i el govern sempre han recordat que el referèndum s'ha de fer dins un marc legal vigent i ahir mateix la vicepresidenta, Joana Ortega, repetia que no es trauran les urnes al carrer si el Tribunal Constitucional (TC) tomba la llei de consultes que s'està elaborant al Parlament.

Per contra, els republicans són partidaris de tot el contrari i consideren que s'ha de continuar endavant amb el procés, digui el que digui el TC. La sobirania catalana per sobre de l'alt tribunal i la legalitat espanyola, assegura ERC.

Aquest, però, no és l'únic tema que Mas i Junqueras tenen sobre la taula. També hi ha el famós pla B al referèndum, o, el que és el mateix, unes eleccions plebiscitàries. Mas s'ha definit més d'un cop a favor d'aquest escenari, mentre que Junqueras i ERC han preferit no parlar-ne públicament, perquè la “prioritat” és el 9-N. En aquest context, s'ha especulat en més d'una ocasió amb la possibilitat que s'articuli una candidatura unitària que porti com a punt únic la declaració d'independència de Catalunya i en què figures independents de la societat civil tinguin un pes destacat.

Precisament en les últimes eleccions europees CDC i ERC van mantenir contactes per provar de teixir aquesta llista única, però al final es va desestimar. Un dels arguments que Junqueras va esgrimir és que ICV no s'hi avenia –la CUP no es presentava en aquells comicis– i que no s'havia d'esquerdar el consens que hi havia hagut per la data i la pregunta del 9-N. Una situació que ara es podria tornar a calcar, perquè ERC continua sense veure gaire clara aquesta hipòtesi.

L'afer Pujol

Una altra qüestió espinosa entre Mas i Junqueras és el cas de l'expresident, Jordi Pujol. ERC ha anat apujant el to i la secretària general, Marta Rovira, ja ha alertat que si Pujol no acaba compareixent al Parlament forçaran una comissió d'investigació. “Els ciutadans es mereixen sentir les explicacions de la manera més directa i ell té prou respecte a les institucions perquè sigui així”, indicava Rovira. Unes amenaces que no van caure gens bé dins de les files convergents.

Per contra, CiU i ERC sí que tenen un principi d'acord en el calendari de les llei de consultes, tal com va avançar ahir aquest diari. Els dies 15, 16 i 17 de setembre se celebraria el debat de política general i el divendres 19, just l'endemà del referèndum d'Escòcia, s'aprovaria la normativa que ha d'emparar la consulta. El cap de setmana s'aprofitaria per convocar actes de suport al 9-N, en què també participarien els ajuntaments, i el dilluns 22 la llei ja estaria en vigor, moment en què Mas podria signar el decret de convocatòria amb la norma vigent.

Rajoy ja ha anunciat que portaria la llei i el decret al TC, que els suspendria cautelarment. A partir d'aquí és quan s'obren tots els interrogants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.