Política

Antifrau anuncia una querella contra Manos Limpias per calúmnies

L'organisme pren la decisió després de comprovar que el pseudosindicat ultradretà continua acusant-lo de tapar el cas Pujol

La querella es presentarà entre la primera i la segona quinzena de setembre

L'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) ha anunciat que es querellarà per calúmnies contra el col·lectiu Manos Limpias, després que el seu secretari general, Miguel Bernad, hagi mantingut les seves acusacions a l'organisme de no haver investigat les denúncies sobre la suposada corrupció durant l'etapa de govern de Jordi Pujol.

El director d'Antifrau, Daniel de Alfonso, ha confirmat en declaracions a Efe que han decidit querellar-se contra el pseudosindicat ultradretà, una vegada que han comprovat que no s'han retractat de les seves acusacions.

La querella serà redactada per l'advocat José María Fuster-Fabra i es presentarà entre la primera i la segona quinzena de setembre per calúmnies. L'OAC entén que l'associació li atribueix un delicte d'omissió de perseguir delictes, ha precisat De Alfonso.

El secretari general de Manos Limpias, Miguel Bernad, va denunciar el passat 13 d'agost que l'Oficina Antifrau no havia investigat les denúncies sobre de corrupció que afectaven els governs encapçalats per Jordi Pujol.

El director d'Antifrau va replicar ahir que presentaria una querella contra Manos Limpias si el sindicat no es retractava de les seves acusacions.

Poques hores després de l'amenaça de la querella, Bernad va mantenir les seves crítiques i, en declaracions a Efe, va assegurar que l'Oficina Antifrau es mou “en un tant per cent altíssim” només per “consideracions polítiques” i no per “consideracions legals”. A més, va apuntar que De Alfonso ocupa un “lloc polític” i va afirmar que existeixen indicis que tant l'Oficina Antifrau com la Fiscalia Anticorrupció s'han mogut “per consideracions polítiques”.

De Alfonso s'ha mostrat avui “indignat” i ha dit que no pot “consentir” una acusació així. “No tenim res a ocultar”, ha afirmat.

En aquest sentit, ha subratllat que en relació amb la família Pujol només han rebut una denúncia de l'exparella de Jordi Pujol Ferrusola, María Victoria Álvarez, que “posava en coneixement dades inconnexes, excepte les dades d'increment de capital de dues societats” relacionades amb membres de l'esmentada família. Segons ha explicat, aquestes dades van ser “investigades, desgranades” i, després, l'oficina es va posar en contacte amb el jutge Pablo Ruz per “dissenyar l'estratègia processal a seguir”.

Més endavant van acordar dirigir-se a la Fiscalia Anticorrupció i lliurar tota la documentació relacionada amb les presumptes comissions milionàries que el primogènit de l'expresident Jordi Pujol hauria cobrat per assessorar i fer de mitjancer en obres públiques dependents de l'executiu català.

Segons De Alfonso, Álvarez va acudir a l'Oficina Antifrau “en tres ocasions” els dies 4, 6 i 12 de març del 2013 i va dipositar un ordinador personal i un telèfon mòbil: “No hi havia res rellevant”, ha manifestat. Això no obstant, ha admès que al mòbil es va trobar una conversa amb “un membre pròxim al govern espanyol” que no ha volgut revelar.

En qualsevol cas, ha negat que l'oficina hagi ocultat proves i ha defensat que treballen “amb absoluta discreció, silenci i bon fer”

Pel que fa als que acusen aquest organisme de tapar Pujol, creu que “han vingut a fer la seva història”: “No sé el que pretenen”, ha assegurat.

“No vull cap indemnització, ja que si la volgués hauria denunciat per atemptar contra el meu honor, el que pretenc és vetllar per la imatge d'una Oficina Antifrau amb una trajectòria immaculada. No penso consentir res així de ningú”, ha exclamat.

De Alfonso, que durant dues dècades va ser jutge de l'Audiència de Barcelona, ha recordat que el seu nomenament al capdavant d'Antifrau va ser acordat per una gran majoria, superior a la de dos terços, del Parlament de Catalunya. En aquesta línia, ha garantit que no pertany a cap partit polític i que pensa seguir sent independent durant tota la seva vida.

A més, ha defensat la tasca d'Antifrau i ha recordat la seva feina perquè arribés als tribunals el cas de l'Hotel del Palau, una peça separada de l'espoli del Palau de la Música perpetrat per Fèlix Millet i Jordi Montull. També ha recordat que han intervingut en la investigació de casos de corrupció política, entre els quals el de l'Ajuntament de Torredembarra, GISA o el cas Pretòria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.