Política

Cinc anys del procés

Catalunya alça el to

multitudinari Unes 90.000 persones van omplir de gom a gom el Camp Nou en el Concert per la Llibertat d'Òmnium Intens Els assistents van viure de manera incansable les gairebé sis hores de recital per escoltar els 450 artistes homenatge L'acte també va servir per recordar els màxims exponents tradicionals de la música catalana

El 29 de juny del 2013, Catalunya va enviar un missatge al món. Ho va fer de forma festiva i lúdica, a través del llenguatge musical. 90.000 persones es van aplegar al Camp Nou per reclamar el dret del poble català a decidir lliurement i democràticament el seu propi futur polític. La voluntat de fer-se entendre més enllà dels Pirineus va quedar palesa amb el mosaic, muntat per El Punt Avui, amb què 60.000 cartolines van pintar la graderia de l'estadi: Freedom Catalonia 2014. L'acte va ser organitzat per Òmnium Cultural, juntament amb altres entitats de la societat civil com ara l'ANC i la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes.

El Concert per la Llibertat va néixer per revertir el clima de desànim que s'havia instal·lat en diferents sectors de la societat catalana. Havien passat ja nou mesos des de l'esclat independentista de la Diada del 2012, mig any de la formació del nou govern, el TC ja s'havia encarregat de suspendre la Declaració de Sobirania aprovada pel Parlament i el diàleg amb l'Estat per establir una consulta pactada semblava poc menys que inviable. En aquest context, diferents entitats planejaven aquest macroconcert amb l'objectiu de reactivar l'estat d'ànim de la societat i escalfar motors pel gran acte sobiranista de l'any: la Via Catalana de l'Onze de Setembre.

Va resultar difícil no establir connexions entre aquest esdeveniment i les passades grans manifestacions del catalanisme al mateix coliseu blaugrana, com ara el concert de La Crida l'any 1981 o de Lluís Llach el 1985. L'acte, en què van participar uns 450 artistes pertanyents a una seixantena de grups diferents, es va plantejar com una expressió de l'actual sentir del país i alhora com a homenatge. Així, l'acte es va dividir en dues parts. En la primera diferents artistes van tocar versions dels grans clàssics de la música catalana. Després de l'equador, la figura de Lluís Llach es va erigir com a protagonista indiscutible. El cantautor de Verges va obrir i tancar personalment aquesta segona part. Llach va acabar el concert amb el seu Tossudament alçats, que es va presentar com a himne de la cita.

Un cop es van apagar els micròfons, el públic va esclatar amb crits d'independència. Una reclamació d'un poble que sabent-se al centre de les mirades va adreçar-se al món amb claredat.


El Concert per la Llibertat


18

Transversal
Fins a 450 artistes de diferents edats i estils musicals van passar per l'escenari del Camp Nou. Una combinació de figures emergents i cantants consagrats de la música catalana que sintetitza la connexió entre el passat i el futur del procés independentista que va suposar l'acte.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lluís Llach
President de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC)

“L’independentisme institucional, tot, s’ha de renovar o canviar”

Barcelona
Girona inicia un nou curs
opinió

Girona inicia un nou curs

Alcalde de Girona
Europa

El Regne Unit i Irlanda celebraran una cimera anual de comerç i cooperació

Barcelona
Estat francès

Milers de manifestants protesten contra el “cop de força de Macron

Barcelona
Pròxim Orient

L’activista nord-americana va morir per la bala d’un “franctirador israelià”

Barcelona
Estats Units

L’exvicepresident Dick Cheney confirma que no votarà per Trump

Barcelona
Estat espanyol

Sánchez defensa un finançament federal davant els barons del PSOE

Barcelona
política

Llach: “Aquest Onze de Setembre hi tornarem a ser”

barcelona
POLÍTICA

Alfred Bosch impulsa la tercera candidatura per liderar ERC

BARCELONA