LLUÍS BOSCH
ALCALDE DE COLERA (PSC)
«El TAV no farà desaparèixer el tren»
L'alcalde parla dels problemes ferroviaris que té Colera, de la sequera, de la falta de seguretat que va patir el poble i de la necessitat urgent de reformar el passeig Marítim
Quin balanç fa d'aquests dos anys i escaig a l'alcaldia?
–«És positiu perquè encara que faci només dos anys que som a l'Ajuntament hem pogut fer coses positives per al poble que milloren la qualitat de vida dels veïns. És una experiència enriquidora.»
–Quina és l'actuació més important?
–«La reforma i ampliació de l'escola, que és un punt bàsic per al futur. Estem treballant amb Educació per tirar endavant la reforma, a la qual aportem una suma considerable. Un altre dels punts importants és el tema de l'aigua. L'any passat Colera va patir molt amb els efectes de la sequera, fins al punt de tenir aigua salada a l'aixeta, i no ens podíem ni dutxar. Gràcies a l'ACA s'ha construït una planta d'osmosi que s'està posant en marxa. Tot i això, encara hem patit una mica el mal gust de l'aigua i la mala qualitat.»
–Quins són els projectes imminents?
–«En les pròximes setmanes hem de tirar endavant la construcció de la sala polivalent i el magatzem municipal a la zona d'equipaments de l'entrada del municipi. Al costat de la zona esportiva que ja vam fer fa un any i mig. Eren unes obres molt reclamades. A part, hi ha actuacions d'arranjament de carrers. També donem molta importància a temes mediambientals, com ara les platges de Cap Ras.»
–Us afecta la crisi?
–«Colera és un municipi petit amb unes possibilitats econòmiques petites i l'efecte de la crisi s'ha fet notar però no amb tanta importància com en altres llocs perquè hem mantingut l'esperit de petit poble i no s'ha massificat la construcció. Sí que les llicències que es donaven en els últims anys ara han passat a ser pràcticament zero i en el nostre modest pressupost ens influeix.»
–Heu hagut de renunciar a projectes?
–«Estem reestudiant tot el que tenim projectat, a veure si ho podrem dur a terme tot, però tenim confiança que amb les subvencions ens en sortirem.»
–El pla de Zapatero ha estat positiu?
–«Sí, hem pogut fer més de mil metres lineals de voreres al nucli, cosa que ha millorat el nivell de vida de la gent gran que tenia dificultats per caminar. No ho hauríem pogut fer.»
–És dels que creuen que els ajuntaments de la costa haurien de tenir ajudes complementàries?
–«Hem d'assumir més serveis que altres municipis i Colera té un increment important de població al juliol i l'agost, però no sóc gaire crític amb aquesta qüestió. Sí que hi podria haver una ajuda suplementària.»
–La reforma del passeig tirarà endavant?
–«No depèn de l'Ajuntament, això ve de Costes de l'Estat i tenim la confiança que comencin aquest any o a principi del 2010. Serà una obra molt important per al municipi ja que arreglarà el front de mar, amb una zona que dona prioritat als vianants. Confiem que sigui aviat.»
–Com està la situació del tren a Colera?
–«Ha tingut sempre una situació delicada perquè, si bé hi ha gent del poble que treballa a Renfe, Colera sempre ha sigut un peatge i pocs trens s'hi paren, amb els inconvenients que això suposa. Sí que hem de dir que Renfe ha millorat la zona de l'estació i que en les pròximes setmanes es farà una nova zona d'aparcaments. Tenim constància que es faran més actuacions. Però no renunciem a demanar més servei, més freqüència de tren i més qualitat.»
–Colera es va unir amb pobles del voltant per lluitar contra això...
–«Sí, amb Portbou i Llançà fem l'Agenda 21 conjuntament i un dels temes que tractem més profundament és el del tren.»
–La línia desapareixerà amb el TAV?
–«Crec que no, tinc l'esperança i els coneixements que la Generalitat no farà una actuació com aquesta que deixi de la mà de Déu Portbou i Colera. Sempre hi haurà trens regionals. Esperem que passin amb la mateixa freqüència que fins ara, o a l'estiu fins i tot més».
–Hi ha hagut polèmica amb la falta de seguretat. S'ha arreglat?
–«Va portar molt d'enrenou el tema dels vigilants privats, però l'objectiu era que els veïns se sentissin protegits. Durant unes setmanes hi va haver diversos robatoris i, com que els Mossos d'Esquadra no donaven l'abast, tot i que sabem que feien l'impossible, ens trobàvem desemparats. El que vam fer va ser vigilar les instal·lacions municipals. La mesura va ser dissuasiva? Creiem que sí i això és positiu. Si hi torna a haver actes delictius ho tornarem a aplicar. El problema és que aquí no hi ha Guàrdia Civil, ni Mossos ni policia municipal, ja que econòmicament és inviable. Això sí, arran del que va passar han disminuït els actes delictius i ha augmentat la presència de policia.»
–I aquest estiu...
–«Ha estat tranquil però no vol dir que hàgim d'abaixar la guàrdia.»
–I la temporada turística ha anat bé?
–«El juliol va ser més fluix però l'agost ha anat bé. Però hem de mirar d'atreure visitants tot l'any perquè la temporada és molt curta. Per això hem fet un projecte per oferir rutes de senderisme, finançat per la Fundació «la Caixa». A més, s'ha instal·lat una nova senyalització al poble que ha rebut un premi i que ens ha permès aspirar a una subvenció».
–Ser un dels alcaldes més joves li porta inconvenients?
–«Jo només puc dir coses positives, encara que l'alcaldia et tregui hores de temps per exemple per a la família. Jo tinc dues nenes. Es fa notar però és enriquidor. Al principi, com que ets jove i no tens experiència, pots anar més perdut però a tot arreu on ens hem dirigit les administracions ens han donat molt suport. A més, el que veu el poble és que aquesta llista no té res a veure amb el passat.»
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.