Política

Mas firma el decret per convocar la consulta el proper 9-N

El president de la Generalitat firma el decret de convocatòria que dedica “a tots els que ens han ajudat a arribar fins aquí i ja no hi són”

Artur Mas s'adreça en castellà a Espanya: “Catalunya vol parlar i ser escoltada. A ningú pot espantar-li”

Decret firmat. A les deu i mitja del matí d'aquest dissabte, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha convocat els catalans a decidir el futur polític del país en la consulta del proper 9 de novembre. Un acte que ha volgut dedicar a tots els homes i dones que han lluitat pel país, i que han fet de Catalunya “una terra de democràcia, de respecte i de tolerància”. “Aquest decret -ha sentenciat- és un homenatge que us tributem a tots els que ens heu ajudat a arribar fins aquí i ja no hi sou, a tots els que no podreu viure aquest moment”.

“Avui és un dia que recordarem per sempre. Han calgut moltes mobilitzacions ciutadanes per arribar fins aquí, i ara ens preparem per exercir el dret a decidir”, ha començat ha explicar Mas en un acte solemne al Palau de la Generalitat.

El president del govern ha detallat que aquest procés s'ha basat “en àmplies majories socials, en el consens polític, en la cerca del diàleg i el respecte als marcs legals”. Segons ha dit, “àmplies majories socials que, a través del vot, van configurar un Parlament ampliament majoritari a favor del dret a decidir”. “Un consens polític -ha continuat- que reconeix Catalunya com a nació, com a font de sobirania per decidir el seu futur, amb una unitat política de diversitat ideològica que només contrasta amb els que tenen voluntat de negar-ho tot, de no fer ni deixar fer”.

A més, Mas ha volgut subratllar que el procés ha estat marcat per la “cerca constant del diàleg”. “Hem estat oberts a pactar la pregunta, la data i el marc legal fins el darrer moment. El que no podíem fer era caure en el parany de l'immbolisme”, ha assegurat.

Dit això, ha afirmat: “Tinc l'honor de ser el 129 president de la Generalitat de Catalunya, una institució que ha estat reflex durant gairebé set segles de la voluntat d'autogovern dels catalans. Les nostres arrels són profundes com ho és la solidesa del nostre sentiment per construir un país millor per al nostre futur. Volem votar”, ha sentenciat.

Germanor amb Espanya

Arribat aquest punt, Mas ha dedicat unes paraules en castellà als ciutadans del conjunt de l'estat espanyol, per remarcar els “llaços de germanor” entre ells i el poble català: “Catalunya vol decidir pacíficament i democràticament el seu futur. Els llaços de germanor que ens uneixen amb Espanya són profunds i ho seguiran sent, però en aquests moments Catalunya vol parlar i ser escoltada”.

I ha afegit: “Una Catalunya amb persones d'orígens molt diversos. Aquesta Catalunya terra de pas i d'acollida és la Catalunya que vol votar. I un cop s'hagi pronunciat democràticament, dialoguem per construir un futur millor per a tots”. I és que, segons Mas, “a ningú pot espantar-li” que els catalans vulguin decidir a les urnes el seu futur.

“Avui s'obre un camí que representarà un abans i un després en la llarga història de Catalunya. Ara és el moment d'exercir la responsabilitat individual de cadascú a les urnes”, ha remarcat. “Us demano a tots i a totes que hi col·laboreu. Visca Catalunya!”, ha conclòs el president del govern abans de repetir part del seu missatge en anglès, adreçant-se així als països de la Unió Europea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ESTATS UNITS

Trump crea confusió i rebutja ara una esmena avortista a Florida

BARCELONA
Política

L’ANC convocarà una assemblea general per actualitzar el seu full de ruta

barcelona
GUERRA A GAZA

Primeres vacunes contra la pòlio, en una altra mortífera jornada d’atacs a la Franja

BARCELONA
ÀSIA

Manila i Pequín s’acusen d’un altre incident al mar de la Xina meridional

BARCELONA
GUERRA A GAZA

Quart dia d’incursió israeliana a Jenín, a la Cisjordània ocupada

BARCELONA
AMÈRICA LLATINA

El Brasil tanca la xarxa social X i eleva el to de la disputa amb Musk

BARCELONA
Política

El govern acaba la trobada a Poblet fixant les seves prioritats

barcelona
Política

Montero promet a les autonomies poder optar al finançament singular català

barcelona
GUERRA A EUROPA

El secretari general aliat justifica la incursió de Kíiv a Rússia

BARCELONA