El món ens observa
La convocatòria del referèndum català del 9 de novembre, lluny de ser un afer intern de l'Estat, atreu l'atenció global
Mitjans de comunicació dels cinc continents es fan ressò de la consulta sobre el futur de Catalunya després de la signatura del decret
‘The Guardian', ‘The New York Times' i ‘Frankfurter Allgemeine', entre els exemples
La signatura de la convocatòria del referèndum per al 9 de novembre ha fet la volta al món. Desenes de diaris i televisions dels cinc continents –a www.vilaweb.cat en trobareu una bona llista– van deixar clar que l'ànsia d'independència de Catalunya és ben lluny de ser un afer intern de l'Estat i atreu l'atenció d'una manera global.
Tots els grans diaris europeus es van fer ressò del moment històric que va viure ahir el país. Al Regne Unit, The Guardian incloïa també un vídeo amb imatges de la signatura del president català i opinions de diverses persones que es van concentrar ahir a la plaça Sant Jaume de Barcelona. The Telegraph i The Independent en van fer una àmplia cobertura, que relacionaven amb informacions publicades anteriorment. Des d'Escòcia, The Scotsman destacava una frase del president Mas: “Com totes les nacions del món, Catalunya té el dret de decidir el seu futur polític”, i explicava que el referèndum català és “l'última secessió que pressiona Europa i un dels reptes més seriosos per a l'Estat espanyol en els últims anys”.
Des del Llenguadoc-Rosselló, Midi Libre titulava, per la resposta del govern espanyol a la convocatòria del referèndum: “No tindrà lloc”, mentre que L'Independent Catalan qualificava de “solemne” la signatura del decret i feia referència a una afirmació de Mas: “Nosaltres volem votar.” Des de Bèlgica, Le Soir assegurava que un dels motius que nodreixen “les aspiracions independentistes a Catalunya és que els seus 7,5 milions d'habitants produeixen el 20% de la riquesa de l'Estat espanyol, i també han vist com el Tribunal Constitucional corregia el seu Estatut i els obligava a retirar el reconeixement de nació”. Des d'Alemanya, Frankfurter Allgemeine i Die Welt en van informar, i el diari Süddeutsche publicava, a més, un article d'opinió amb el títol “Bo per a la supervivència”. A Itàlia, els diaris Il Messaggero, La Repubblica, La Stampa i Il Giornale situaven el tema català en un lloc destacat de la política internacional.
Titulars americans
El nord-americà The New York Times va parlar de la signatura del decret com un desafiament vers l'Estat espanyol, mentre que, sorprenentment, The Washington Post es va estimar més informar del fet que va creure més destacable ahir a l'Estat: “Espanya celebra la beatificació del líder de l'Opus Dei.” A l'Amèrica Llatina, els principals diaris també hi van fer referència: els colombians El Mundo, de Medellín, i El Tiempo, de Bogotà –que va ubicar la signatura del decret en la secció Tema del Dia i que va acabar sent la notícia més llegida del rotatiu–; El Universal, de Ciutat de Mèxic –que titulava amb la decisió del govern espanyol d'impugnar la consulta–, i el cubà Granma –que explicava els plans de l'executiu de Rajoy per frenar la consulta–. L'Àsia no en va quedar al marge i, des de la gran Xina, el South China Morning Post –en anglès– i Poble –en xinès– veien la firma del decret com un desafiament cap a l'Estat espanyol.
La convocatòria del referèndum per al dia 9 de novembre va ser present en cadenes del prestigi de la CNN, Al Jazeera i la BBC. Fins i tot l'ABC nord-americana va situar entre els cinc temes destacats del dia en el seu web la pestanya “Catalunya”.