Política

Mas confia que l'endemà del 9-N l'Estat entengui el clam català s'ha de resoldre “per la via del diàleg”

El president de la Generalitat assegura que la consulta es farà

El líder de CiU veu en les declaracions de Rajoy la constatació que el bloqueig a la consulta no és una qüestió de viabilitat legal sinó de “voluntat política”

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat que davant del “no” a la celebració de la consulta del govern espanyol, Catalunya continuarà el procés endavant “des del consens polític” i ha desitjat que el govern espanyol “entengui d'una vegada” que el debat s'ha de resoldre per la via del diàleg.

En declaracions des del XXV Concurs de Castells de Tarragona, Mas ha insistit que el 9 de novembre se celebrarà la consulta. “Esperem que una vegada haguem votat el 9-N el govern espanyol entengui d'una vegada quin és el clam que hi ha a Catalunya.

Mas ha recordat que s'ha intentat pactar la consulta “de comú acord” però que s'han “topat contra un mur de roca granítica”.

Per això, ha volgut deixar clar que “anirem endavant i ho farem a la nostra manera, que vol dir amb consens polític, de manera positiva i constructiva”.

El president català s'ha declarat “sorprès en negatiu” pel “no” del govern espanyol davant “més de dos terços del Parlament defensant la consulta, manifestacions de més d'un milió i mig de persones al carrer durant tres anys, i amb més del 95% dels ajuntaments donant suport”. “Quan un país té tot això junt, no es pot aturar, no se li pot negar la voluntat de decidir el seu futur polític, i hi hem donat totes les facilitats possibles perquè el govern espanyol entengués que això es podia fer de comú acord”, ha recordat.

De fet, s'ha referit a les declaracions que va fer ahir el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, afirmant que no vol ni pot autoritzar la consulta, com la constatació que la prohibició respon a una qüestió de “voluntat política”. “El problema no és que no puguin, sinó que no volen (...) És un problema de voluntat política, si volguessin el 9-N es podria fer perfectament. No és un problema ni de lleis, ni de tribunals constitucionals, ni de constitucions, sinó simplement de voluntat política”, ha dit.

Sobre els passos a seguir, ha mantingut el silenci pactat amb els partits favorables a la consulta per “no donar pistes, ja que llavors fem fàcil que ens posin tots els impediments”. “Davant una hostilitat molt gran no ensenyarem totes les pistes perquè la nostra bona fe i la nostra bona voluntat no ha estat corresposta en absolut”, ha assenyalat.

D'altra banda, el president ha assegurat que les decisions que es van prenent s'ajusten a les votacions al Parlament i als marcs legals existents “que no solament és un”, i que s'aniran canalitzant durant les més de quatre setmanes que queden pel 9-N.

El líder de CiU ha negat tensions amb ERC, tot i que ha admès que no estan d'acord en tot. “És un tema molt complex i amb una diversitat enorme de les forces polítiques que hi donen suport, i el més important és que tot i no estar d'acord en alguns punts, estem dirigint el procés sota un consens bàsic”, ha conclòs.

El president ha fet aquestes declaracions des de Tarragona on ha assistit al Concurs de Castells que se celebra a la Tarraco Arena Plaça. Mas ha estat ovacionat en alguns moments sota crits d'“independència” que han fet vibrar tota la plaça, tenyida de color groc pels mocadors que ha repartit la campanya unitària de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural Ara és l'hora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia