Política

L'ANC i Òmnium contemplen “diferents llistes” però un compromís clar pel “sí”a la independència

Les dues entitats rebutgen la possibilitat d'una llista unitària però insten els partits a mantenir la unitat en un programa electoral “clar” per culminar el procés

La CUP defensa pactar “un programa de mínims” comú encara que hi hagi llistes separades

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural han rebutjat aquest dilluns el que ja es va fer evident ahir: la formació d'una llista unitària de cara a les pròximes eleccions, que aquest diumenge van reclamar se celebressin en els propers tres mesos. En declaracions a TV3 i Catalunya Ràdio, Carme Forcadell i Muriel Casals han reiterat que de moment no han entrat a debatre sobre la possibilitat de participar en una llista unitària perquè prefereixen deixar aquesta possibilitat “en mans dels polítics” i si a cas, ja en parlarien “més endavant”.

Sobre aquesta llista unitària, Casals ha anat més enllà i ha considerat que és indiferent si hi ha llistes separades mentre hi hagi un suport “de manera molt clara” al “sí” a la independència en els diferents programes. “Això ja és unitat”, ha assegurat. Casals ha rebutjat entrar a formar part d'una llista unitària perquè tenen com a objectiu, un cop culmini el procés cap a la independència, “dedicar-nos a la nostra tasca, que és la llengua i la cultura catalanes”. Des de l'ANC, Forcadell sí que ha recordat que dins el full de ruta de l'entitat no hi ha reconvertir-se en un partit polític però sí que es contempla participar en una “llista social, democràtica i de país”.

Per la seva banda, el diputat de la CUP David Fernàndez ha explicat en declaracions a Catalunya Ràdio que si que començaran a treballar per intentar aconseguir un programa de mínims entre els partits encara que hi hagi llistes separades. Per Fernàndez aquest programa de mínims se centra en tres punts: la independència, pobresa zero i lluita contra la corrupció. I per això ha reiterat que estan conversant amb altres formacions, com Guanyem i Procés Constituent, per formalitzar una llista unitària. Amb tot, ha descartat Podem.

Fernàndez també ha fet públic que aquest dilluns s'ha llençat la campanya cridaconstituent.cat , un manifest impulsat per diverses persones implicades en els moviments socials, culturals, polítics i sindicals de Catalunya que fa una “crida a articular una candidatura unitària d'esquerres, radicalment democràtica i que assumeixi la independència en clau de ruptura constituent”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia