Més de 38.700 voluntaris per al 9-N
El procés d'inscripció finalitza aquest dilluns al migdia amb gairebé el doble de les inscripcions previstes
El govern imparteix una sessió de formació als coordinadors territorials del procés participatiu sobre les seves funcions i per aclarir qualsevol dubte
El termini d'inscripcions per participar com a voluntari en el procés participatiu del 9 de novembre ha finalitzat aquest dilluns al migdia amb un total de 38.706 persones apuntades.
Les inscripcions es van obrir el passat 17 d'octubre i la Generalitat va demanar la col·laboració d'unes 20.000 persones, de les quals almenys 3.000 haurien de ser funcionaris. En 24 hores ja es van assolir els 11.696 voluntaris i la xifra no ha parat d'augmentar fins avui, quan gairebé s'ha arribat al doble de la que es demanava inicialment.
Les funcions dels voluntaris a les meses de votació seran la identificació i registre dels votants; comprovar que els correspon votar en aquella mesa; anotar les dades de les persones participants; facilitar el dipòsit de les paperetes a l'urna; fer el recompte de les paperetes i formalitzar les actes.
Els gestors de mesa donaran suport a la constitució de les meses i al seu funcionament al llarg del dia, comunicaran les incidències al centre de recollida d'informació i/o al Consell General de Participació, i comunicaran els resultats provisionals i altres informacions que es determinin prèviament al mateix centre de recollida d'informació.
Els requisits per inscriure's com a voluntari són tenir almenys 16 anys, la possessió del graduat escolar o equivalent, i disposar d'un telèfon mòbil operatiu durant tota la jornada de participació, com a mínim fins a les 24 hores.
La participació com a voluntari en el 9-N no dóna dret a cap compensació econòmica ni a obtenir un permís laboral.
Formació per als coordinadors territorials
El govern ha organitzat aquest dilluns una sessió de formació als coordinadors territorials del 9-N de cadascuna de les 41 comarques catalanes, que han pogut resoldre els seus dubtes sobre el procés participatiu.
En la trobada, a la qual ha assistit també la vicepresidenta de l'executiu, Joana Ortega, el govern ha explicat als assistents –que també són voluntaris– quines seran les seves principals tasques i el funcionament del procés participatiu en general, és a dir, qui té dret a votar, com es procedeix a fer-ho i com funciona el sistema de recompte.
Els coordinadors comarcals del proés participatiu del 9-N tenen entre les seves tasques comprovar que tots els gestors de la mesa estan al local de participació abans de la constitució de les meses de participació i suplir possibles absències amb voluntaris suplents; disposar de la llista de telèfons dels voluntaris suplents i mobilitzar-los en el cas que es produeixi alguna vacant en qualsevol moment de la jornada de participació, i organitzar les cues que es puguin ocasionar en l'accés a les meses de participació.
També hauran de recollir la documentació del procés de participació de tots els gestors de mesa del local de participació un cop finalitzada l'avaluació provisional de resultats, i lliurar-la a la persona responsable; custodiar una còpia de l'acta de la jornada de participació fins a les 24 hores del dia de l'avaluació definitiva; comunicar qualsevol incidència que afecti el normal desenvolupament de la jornada al telèfon d'incidències, i comunicar problemes d'ordre públic als cossos de seguretat.
La jornada ha durat tot al matí, però Ortega ha volgut apropar's-hi en el tram final per agrair als coordinadors la seva implicació i compromís en aquest procés de participació “inèdit”, han explicat fonts de la Vicepresidència.