Política

El govern espanyol dóna el primer pas per impugnar el nou 9-N

Rajoy demana al Consell d'Estat l'informe preceptiu previ al recurs al TC per paralitzar el procés participatiu

La Moncloa sol·licita que el dictamen s'emeti amb caràcter d'urgència per aprovar l'acord d'impugnació en el Consell de Ministres del proper divendres

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha demanat al Consell d'Estat l'informe preceptiu previ a la impugnació davant el Tribunal Constitucional (TC) de les actuacions empreses per la Generalitat per a la celebració d'un “procés de participació ciutadana” del proper 9 de novembre.

La Moncloa precisa en un comunicat que Rajoy ha sol·licitat al Consell que emeti el dictamen “amb caràcter d'urgència perquè es pugui autoritzar, en el seu cas, l'acord d'impugnació en el proper Consell de Ministres” d'aquest divendres.

L'executiu posa en marxa d'aquesta manera el mecanisme per paralitzar la convocatòria alternativa a la consulta. El passat divendres la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ja va avançar que el president Mariano Rajoy havia demanat un estudi als serveis jurídics de l'Estat sobre el nou 9-N .

En declaracions als mitjans, la vicepresidenta ha confirmat que Rajoy ha firmat aquesta tarda una “petició d'informe al Consell d'Estat per iniciar els tràmits d'impugnació de tot el procés del 9-N, de tota l'organització que està portant a terme la Generalitat”. Sáenz de Santamaria ha explicat que consideren que l'alternativa a la consulta del 9-N “és contrària a la Constitució i, a més, perjudica els drets dels catalans perquè no tenen una sola garantia democràtica”. “La nostra obligació és que es compleixi la llei i protegir els drets dels ciutadans”, ha conclòs.

L'eventual petició d'impugnació podria forçar el Constitucional a convocar una nova reunió extraordinària del seu ple, ja que la seva propera trobada ordinària s'ha de celebrar el dies 4, 5 i 6 de novembre, tot just abans de la convocatòria del procés participatiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia