Política

Soldats estripen una estelada prop de Sant Pere de Rodes

Dos militars que participaven en unes maniobres de l'exèrcit en aquest sector es van enfilar al pal per intentar arrencar-la

Uns treballadors del monestir van ser testimonis dels fets

Dos militars es van enfilar ahir a l'asta situada al coll del Mosquit (a la carena entre el monestir de Sant Pere de Rodes i el castell de Sant Salvador) per intentar arrencar l'estelada que oneja en aquest punt. Els fets es van produir entorn de les deu del matí i els van poder observar diversos treballadors del monestir de Sant Pere de Rodes, que, malgrat la distància que els separava del coll, van poder gravar l'escena amb un mòbil. Quan es van adonar que estaven sent observats, els militars van desistir, tot i que van deixar l'estelada ben estripada.

Els dos soldats formaven part d'un grup d'una quarantena de militars que participaven ahir en unes maniobres en aquest sector i que també van ser captats en diverses imatges que ahir ja corrien per les xarxes socials, amb comentaris indignats per denunciar els fets. Des de l'Ajuntament del Port de la Selva, l'alcalde, Josep Maria Cervera, confirmava ahir que l'exèrcit els havia notificat (com és habitual en aquests casos) que es durien a terme aquestes maniobres el dia 29 d'octubre. La notificació l'havia tramitat al mes de setembre el coronel Rafael Morenza, màxim comandament de la base militar de Sant Climent Sescebes.

“Lamenten els fets”

Tot i intentar-ho, aquest diari no va poder contactar ahir amb els comandaments militars, però fonts de la conselleria de Cultura confirmaven a la tarda que l'exèrcit no nega els fets. Tenint en compte que el monestir de Sant Pere de Rodes està sota la tutela de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, es va posar en contacte amb els estaments militars per aclarir els fets. La resposta dels militars, segons fonts de la conselleria, va ser que “lamentaven els fets ocorreguts” i que es prendrien les mesures corresponents. En el mateix sentit, l'alcalde del Port de la Selva manifestava ahir a la tarda amb una piulada a les xarxes socials que havia rebut la disculpa del comandament de l'exèrcit per l'acció, “atribuïda a un soldat, no al col·lectiu”, demanant a l'alcalde de fer extensiva la disculpa “a tot aquell que s'hagi sentit ofès”.

L'estelada del coll del Mosquit es va col·locar l'11 de setembre passat, en el marc de la campanya Som cims 2014, que consistia a coronar puigs significatius d'arreu dels Països Catalans amb estelades. Ahir a la tarda, però, uns simpatitzants de l'ANC ja havien penjat al pal una estelada nova, més petita, sota l'estelada esparracada.

Fonts de l'ANC del Port de la Selva explicaven ahir que a hores d'ara no tenen previst presentar cap denúncia formal, per no donar més importància al fet. Sí que preveuen, en canvi, substituir l'estelada esparracada per una de nova i de la mateixa mida, tan aviat com sigui possible. Ahir al matí, Josep Maria Cervera també s'havia ofert, “com a ciutadà i com a veí”, per ajudar a substituir l'estelada. “En posarem una de més grossa i de més forta, no ens aturaran amb això”, manifestava Cervera.

I és que s'escau que aquest municipi va ser el primer de Catalunya que es va declarar “moralment exclòs de la constitució espanyola”. També és en aquest municipi, concretament al monestir de Sant Pere de Rodes, que es va constituir formalment l'Associació de Municipis per la Independència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.