Política

ERC troba un “insult a la intel·ligència” voler arribar a la independència amb una reforma constitucional

Oriol Junqueras avisa CiU que Esquerra ha tingut “molta paciència” i reclama no posposar més la declaració d'independència

Subratlla que l'Estat propi servirà perquè el TC no pugui decidir “mai més” sobre Catalunya

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha avisat aquest dilluns que ningú “convencerà” els republicans que per aconseguir la independència” s'ha de “negociar una reforma constitucional”.

Junqueras ha avisat ha afirmat en acte de campanya del 9-N al Círcol Catòlic de Badalona davant unes 300 persones que és un “insult a la intel·ligència i la dignitat” dels catalans voler fer creure que la independència arribarà negociant una reforma de la Constitució amb els partits majoritaris de l'Estat espanyol.

“La independència no es negocia amb l'Estat espanyol, perquè és evident que mai no voldrà donar-la; i si seguim esperant, el resultat és que ens seguirà asfixiant quedant-se amb els nostres impostos”, ha subratllat.

“La negociació efectiva amb l'Estat espanyol només es pot fer entre iguals, d'Estat a Estat”, i “pensar que ens regalarà la independència és d'una ingenuïtat imperdonable”, ha reblat.

D'altra banda, ha rebutjat unes noves eleccions al Parlament de Catalunya “per dir que declararem la independència”. El líder d'ERC recorda que de declaracions “ja s'han fet moltes i tots sabem què passa”. “De la independència cal parlar-ne poc i fer molt, ha sentenciat.

En un missatge velat a CiU, Junqueras ha explicat van rebaixar les seves expectatives perquè “ens van demanar paciència perquè ells no podien anar al nostre ritme, i que havíem de preservar la unitat rebaixant les nostres expectatives”. “Hem tingut una paciència que no sé ara si havíem d'haver tingut i ara és evident que pel deure moral, polític, social i econòmic que tenim amb la gent que pateix, no ens podem permetre el luxe de perdre més temps”, ha advertit.

Per Junqueras les aspiracions independentistes de Catalunya són una qüestió de “inalienable i irrenunciable” de “dret”, sinó també de “necessitat”. En aquest sentit, ha assegurat que a través de la independència, Catalunya tindrà “millors eines” per atendre els ciutadans. Ara per ara, ha dit, aquestes eines són “dramàticament insuficients” perquè “qui té les eines les usa en contra de la gent d'aquest país”.

“El que per a alguns significa guanyar temps per a nosaltres és perdre temps, i es tracta de ser independents perquè el Tribunal Constitucional (TC) espanyol mai més pugui declarar inconstitucional res que ens afecti als catalans”, ha apuntat.

És per això que el líder dels republicans reclama construir i començar a utilitzar “ja” estructures d'estat com la hisenda catalana. “Teníem el compromís de crear aquesta hisenda entre les eleccions i la consulta i l'hauríem d'estar fent servir ja”, ha dit fent un altre retret a CiU.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.