La frustració de Llanos de Luna
El jutjat rebutja el recurs de l'Estat contra el pagament de la quota de l'AMI fet per l'Ajuntament de Girona
Una altra sentència obliga la delegada a pagar 500 euros al municipi del Gironès
L'obsessió de la delegada del govern de l'Estat a Catalunya, María de los Llanos de Luna, per perseguir els ajuntaments que han donat suport al dret a decidir o a la independència, ha rebut un altre revés. El jutjat contenciós administratiu número 3 de Girona va rebutjar ahir la denúncia de l'Estat contra l'Ajuntament de Girona per haver pagat la quota de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). La quota és de 8.169 euros.
La jutgessa dóna per bones les raons de l'advocat del consistori per justificar el pagament de la quota. El lletrat va argumentar que l'Ajuntament va remetre a la subdelegació de l'Estat el 14 de febrer del 2012 l'acord d'adhesió a l'AMI sense que l'Estat hi recorregués en contra dins els terminis establers. Afegia, a més, que també es va permetre la constitució de l'AMI com a associació de municipis degudament registrada. Per tant, va sostenir l'advocat i ratifica ara la jutgessa, el que no pot fer el consistori és no complir amb les seves obligacions com a associat i no pagar, tal com reclama l'Estat. En la sentència es valora que l'argumentació de l'Estat “no resulta compatible amb [...] el sistema de drets fonamentals i en particular el dret fonamental d'associació”. La jutgessa va més enllà, i considera “incomprensible” la pretensió de la delegació del govern de l'Estat.
En depèn la democràcia
El text de la sentència entra també a valorar la capacitat de l'Ajuntament de Girona per adherir-se a l'AMI més enllà del pagament de la quota. La jutgessa entén que admetre el contenciós atemptaria directament contra els principis bàsics de la llibertat i la democràcia: “[Admetre el contenciós]seria tant com negar la mateixa existència del dret de participació pública reconegut als ciutadans [...] i fins i tot rebentar la idea de societat civil i plural, sense la qual no existiria democràcia digna de tal nom.”
Vilablareix també té raó
D'altra banda, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va condemnar també ahir la delegada del govern de l'Estat a pagar 500 euros. Aquest import són les costes judicials pel recurs que va presentar la delegació contra la desestimació de la seva demanda contra l'acord de ple del 13 de maig de suport a la sobirania fiscal. No és l'únic recurs que la delegació de l'Estat ha presentat contra una sentència que dóna la raó a Vilablareix pel que fa a mocions sobiranistes. Al febrer, l'Estat va presentar una denúncia perquè l'Ajuntament havia aprovat una moció de suport a la plataforma Diem Prou! La denúncia va ser desestimada, però la delegació de l'Estat va presentar recurs contra aquesta desestimació. Aquest recurs està, per ara, pendent de resolució.
L'alcalde del municipi, David Mascort (ERC), va acusar ahir la delegada del govern d'“utilitzar els diners dels contribuents i llençar-los”. Espera que aquest ús –al seu entendre inapropiat– del diner públic porti que algú reclami explicacions a la delegada del govern sobre el cost que suposa. Mascort també considera: “S'estan instrumentalitzant les eines de l'Estat contra aquells que pensem de manera diferent.” L'alcalde s'alegrava ahir que la justícia hagi posat “les coses al seu lloc” amb la no-admissió del recurs de l'Estat.
Vuitanta-sis denúncies
La delegació del govern de l'Estat a Catalunya ha dedicat ingents esforços en els últims mesos a portar als jutjats els ajuntaments catalans. Segons l'AMI, l'Estat ha presentat 294 recursos i requeriments contra els consistoris. D'aquests, 86 són a la demarcació de Girona. D'aquests darrers, 34 són contra les mocions a favor de la sobirania fiscal, 26 pel fet de no tenir la bandera espanyola als balcons, 9 per haver pagat quotes a l'AMI, 16 per haver declarat Catalunya territori català lliure i sobirà, i 1 per haver noliejat trens per assistir a la manifestació de la Diada del 2012.