Política

L'ANC no col·locarà cap urna al carrer

La presidenta de l'Assemblea recorda que ja han arribat “amenaces” i subratlla que el 9-N serà un “èxit” si s'obren els col·legis electorals

Carme Forcadell considera que ningú pot garantir al 100% que es podrà votar “perquè l'Estat utilitzarà tots els recursos contra la llibertat d'expressió”

La presidenta de l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC), Carme Forcadell, s'ha mostrat convençuda que demà diumenge els ciutadans podran votar, tot i que ha admès que “no es pot garantir al 100%” perquè “malauradament” no tot depèn de Catalunya. Així, Forcadell ha carregat contra l'actitud de l'Estat que, segons ha augurat, “utilitzarà tots els recursos en contra de la consulta i la llibertat d'expressió”.

En aquest context, ha recordat les “amenaces” dels últims dies al govern, voluntaris i directors d'instituts i ha subratllat que el simple fet d'obrir els locals i que tots els ciutadans puguin votar serà un “èxit”. “És un repte titànic. Tenim un Estat en contra”, ha afegit.

“És impossible garantir-ho al 100%. Ara nosaltres hem de deixar clar que com a govern i com a societat civil i ajuntaments hem fet tot el possible i més perquè els ciutadans es puguin expressar. I si en algun lloc no es pot votar no serà perquè no ho haurem fet tot, sinó perquè l'Estat ens ho haurà impedit”, indica Forcadell. Hi hagi o no urnes, l'ANC manté la crida que feia fa algunes setmanes per al proper diumenge: “És molt important que a les 9 del matí anem als nostres col·legis electorals a fer cua amb la papereta a la mà perquè el món vegi la nostra voluntat”.

“L'èxit” de la jornada no es comptabilitzarà pel nombre de persones que hagin participat al final del dia. Segons Forcadell, es podrà comprovar a primera hora del matí. “L'èxit serà que tothom pugui votar i que obrim els col·legis”, ha destacat per després afegir que el 9-N és un “repte titànic” perquè l'Estat hi està en contra.

En cas que finalment es pugui votar, Forcadell apunta que les condicions per a fer-ho no seran “normals”. En primer lloc perquè “l'Estat farà tot el possible fins a última hora perquè no es voti”, però també perquè “els punts de votació no són els habituals, no hi ha cens i no s'han enviat cartes per explicar a la gent on ha de votar”. En aquest sentit ha recordat que, per exemple, a Granollers (Vallès Oriental) “només hi haurà 3 punts de votació quan en unes eleccions al Parlament n'hi ha 30”.

“Volem que sigui una jornada de mobilització massiva i que tothom vagi a fer cua”, explica la presidenta de l'Assemblea, que analitzarà el resultat del 9-N diumenge al vespre des del Born Centre Cultural, juntament amb la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals.

L'ANC no posarà urnes al carrer

Després de la darrera reunió del Pacte Nacional per al Dret a Decidir ha quedat clar que el govern empararà el procés participatiu del 9-N, tot i que deixarà en mans dels voluntaris la seva execució final, és a dir, el control de les urnes i del desenvolupament de la jornada i el recompte posterior. Les dades seran posteriorment lliurades a l'executiu que serà qui en farà la comunicació pública. Una situació que satisfà a l'ANC, un cop es va fer evident que la consulta plantejada inicialment, la que havia de generar un mandat democràtic, no seria possible.

En tot cas, Forcadell deixa clar que l'ANC no col·locarà cap urna. “Les urnes són una cosa molt seriosa. Han d'estar custodiades. S'ha de fer amb legalitat i logística, amb presidents de mesa i vocals. El vot és una cosa molt seriosa”, remarca. I, si arribés un requeriment judicial que impedís que les urnes estiguessin dins els col·legis electorals, la presidenta de l'Assemblea també subratlla que no posaran cap urna al carrer. “No es poden treure al carrer perquè en el moment en el qual fas això estàs desvirtuant el sentit de la votació i de la democràcia”, afirma.

Segons ella, aquesta seria la consulta que s'acceptaria des de l'Estat: una en la què el Govern no hi tingués res a veure i en la què la societat civil posés les urnes al carrer. Per això opina que en els darrers dies el govern espanyol ha estat tan insistent perquè el president de la Generalitat cedís l'organització del 9-N a les entitats. “Volen poder dir que li han prohibit al Govern que faci la consulta i que el Govern els ha obeït. Més que pressionar el que volen és salvar-se ells mateixos”, opina.

Descarta que la policia acabi retirant urnes

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, va recordar ara fa uns dies que els Mossos han d'atendre tots els requeriments judicials tot i que no s'imaginava un escenari en el que els jutges obliguessin a retirar les urnes del procés participatiu. Forcadell tampoc s'imagina aquest escenari, però en cas que es donés descarta absolutament escenaris violents. “Tots mantindrem la calma i no caurem en provocacions”, assenyala. La presidenta de l'ANC està convençuda que el 9-N “no hi haurà ni crispació ni confrontació ni conflicte”.

La “por” és una de les armes que ha fet servir l'Estat les darreres setmanes, segons Forcadell. “Al segle XXI no es pot amenaçar i fer por als ciutadans. Estem en democràcia i a la UE. No podem permetre que ens coartin la llibertat d'expressió i que ens amenacin”, exclama. En la seva opinió, l'Estat recorre a aquesta estratègia perquè “no té cap altre recurs”. “És molt trist”, lamenta.

Els voluntaris -que s'ocuparan de l'execució del 9-N- i els directors d'institut no han de tenir “cap por”, segons la presidenta de l'ANC, perquè “tenen el Govern i la ciutadania de Catalunya al seu costat”. Forcadell remarca, per exemple, que en el cas dels directors d'institut ells només són responsables per delegació i, per tant, la darrera responsabilitat recau en la Generalitat. “Que no pateixin”, assegura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Alex Salmond
Exlíder de l’SNP i fundador del partit de l’Alba

“Escòcia serà independent abans de deu anys”

Londres
Narcís Llinàs
Alcalde de Llagostera (Junts)

“He vingut aquí a treballar, que és el que he fet tota la vida”

Llagostera
habitatge

Junts evita l’intent del Congrés de regular el lloguer de temporada i d’habitacions

barcelona
política

PSOE i PP avalen la iniciativa de Junts per endurir les condemnes per multireincidència

barcelona
Europa

Set morts en l’onada d’incendis que afecta el centre i el nord de Portugal

Barcelona
memòria democràtica

Torna la campanya per fer de Via Laietana 43 un espai de memòria

barcelona
unió europea

Qui és qui a la nova Comissió Europea de Von der Leyen?

barcelona

La consellera d’Educació, Esther Niubó, renuncia al càrrec de regidora

Castelldefels
guerra a europa

Kíiv busca forçar Rússia amb més pressió mentre continua cedint terreny en l’est

barcelona