Política

Alt Empordà

Amb taxis, on feia falta

En diversos municipis de l'Alt Empordà, es va recórrer a taxis i serveis especials per desplaçar gent gran que volia votar i no resideix al poble on està empadronada

Uns 1.233 voluntaris es van mobilitzar als 68 municipis de la comarca

Amb un 85,74% dels vots pel sí i sí, la comarca supera la mitjana catalana

Albanyà és on el vot pel “sí-sí” té el percentatge més alt, i a més ningú hi ha votat pel “no”

“Molta gent i sobretot molta emoció, perquè ens hem trobat força gent gran que no resideix al municipi on està empadronada, i que volia anar a votar com fos”; aquesta és la primera valoració que fa Milton Sànchez, un dels responsables de l'ANC a l'Alt Empordà, a l'hora de fer balanç del 9-N. A la comarca amb més municipis de la demarcació (68), és freqüent que hi hagi persones d'edat que s'han traslladat a residències de Figueres o altres nuclis importants. Exemple d'això, és el cas d'un senyor de 88 anys, empadronat a Borrassà, amb problemes de maluc i que està ingressat al centre sociosanitari Bernat Jaume de Figueres. Com que aquest senyor no es volia perdre la votació, va venir en un primer moment l'alcalde de Borrassà a buscar-lo, però en veure que no es podria desplaçar en un cotxe normal i després de parlar amb els voluntaris de l'ANC, finalment l'Ajuntament de Figueres va mobilitzar un servei especial, adaptat, per poder fer el transport. Altres casos que també es van haver de resoldre van ser els de dos senyors de 86 i 82 anys, que havien d'anar a votar a Albanyà. Allà on no arribaven els familiars, diversos ajuntaments de la comarca i responsables de l'ANC van mobilitzar serveis de taxis o transport públic per respondre a les sol·licituds.

A la Jonquera, també es va viure un moment d'emoció, pel cas d'una família que havia perdut un fill el dia abans, i que es va presentar a primera hora per votar, fent un homenatge al familiar desaparegut, abans d'anar al tanatori. Són alguns dels casos emocionants en què les cues d'espera s'apartaven unànimement per deixar pas i facilitar la votació a persones que aquell dia tenien altres prioritats però que no es volien perdre la votació.

Canvi de lloc a Riumors

Els 1.233 voluntaris que es van mobilitzar diumenge a la comarca no van recollir incidències destacables, a banda dels inevitables casos particulars que calia resoldre amb comprensió: una persona immigrada i sense documentació, que volia votar (al Muntaner a Figueres), però a qui es va haver d'explicar que no podia; o una altra figuerenca d'origen andalús, que encara duia al carnet l'adreça a Andalusia, però que finalment va poder votar perquè estava empadronada a la capital de l'Alt Empordà. A banda d'aquestes anècdotes, només hi va haver moments d'incertesa a Riumors, on el mateix dia de la votació, l'alcalde, Josep Maria Padrosa, va optar per canviar el lloc de la votació: inicialment s'havia de fer en un pavelló i l'alcalde va optar per traslladar-ho en uns baixos, en un local privat però pel qual l'Ajuntament ja té un conveni per adquirir-lo pròximament. Tot i la controvèrsia, Padrosa assegura que va fer el canvi amb bona intenció: “El local on es va fer era més adequat, més ben equipat per als voluntaris i més proper al lloc on es vota habitualment a Riumors; a més, com que no era estrictament un local municipal (tot i que hi volem donar un us públic), era més segur per fer la votació. Els voluntaris de la mesa hi van estar d'acord i el canvi no ha afectat la participació”, assegura l'alcalde.

Pel que fa a l'anàlisi dels resultats, amb un 85,74% dels vots a favor del sí i sí, la comarca supera la mitjana catalana, on globalment l'opció del sí i sí ha recollit un 80,76% dels vots.

Albanyà, el més a favor del sí i sí

Dels 68 municipis de la comarca, uns 23 van superar el 90% de vots a favor del sí i sí. Entre aquests, Albanyà és el municipi que se situa al primer lloc, amb un 95,95% de vots favorables per a l'opció clarament a favor de l'estat propi. A més Albanyà és un dels sis municipis de la comarca en els quals l'opció del no no ha recollit cap vot (amb Garrigàs, Ordis, Pontós, Siurana i Vilacolum).

Pel que fa als partidaris del “no”, la mitjana de la comarca és d'un 3,60% de vots a favor d'aquesta opció, per un 4,54% a l'àmbit de tot Catalunya. Només 7 municipis de l'Alt Empordà tenen un percentatge de vots pel no superior al 5%
dels vots expressats: els pobles que encapçalen aquest rànquing són els de Sant Mori (8,22%) i Vilajuïga (7,05). Cal matisar, però, aquests percentatges tenint en compte el nombre reduït de vots expressats, per exemple en el cas de Sant Mori, on van votar 73 persones. Espolla (5,41%), Castelló d'Empúries (5,38%), Pedret i Marzà (6,45%), Sant Miquel de Fluvià (6,31) i Terrades (5,26%), són els municipis de la comarca on el vot a favor del no ha superat el 5%. Els grans nuclis amb més població de la comarca obtenen uns resultats que s'aproximen més a la mitjana comarcal: entre aquests municipis, Figueres recull un 84,90% favorable al sí i sí, i un 3,55% a favor del no; Roses, un 82,26% pel sí i sí i un 4,91% pel no, i l'Escala, un 88,17% pel sí i sí i un 2,77% pel no.

A l'Alt Empordà
el percentage del vot independendista supera la mitjana catalana i el vot pel no hi és inferior.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.