Mas alerta que la fiscalia dóna una imatge “dramàtica”
Avisa de l'impacte que podria tenir al món l'actuació contra un govern per haver posat urnes
L'expresident Montilla li dóna suport
Mas es reunirà avui amb Junqueras i Iceta
El president de la Generalitat va advertir ahir de la imatge “dramàtica” que podria donar al món l'actuació de la fiscalia contra el govern pel 9-N. Per Artur Mas, la querella contra ell mateix i la vicepresidenta, Joana Ortega, per haver posat urnes i paperetes en col·legis electorals pot perjudicar la imatge internacional de l'Estat espanyol. L'expresident José Montilla, de fet, li va donar suport. Passi el que passi, Mas va destacar que els catalans ja no “tenen por” de l'Estat perquè mentalment ja se n'han “desconnectat”.
Durant la sessió de control al Parlament, Mas va insistir que la consulta alternativa de diumenge ha “valgut la pena”, i va defensar la seva doble estratègia de buscar el diàleg amb Marino Rajoy, tot i l'enrocament del PP, i d'explorar vies d'entesa amb la resta de partits per encarrilar el procés amb un mandat democràtic. A ERC, li va recordar la importància que el consens polític “funcioni” i no sigui el que falla, després que Marta Rovira remarqués que el següent pas a seguir ha de ser fer la independència. Mas farà avui la tanda de contactes amb els líders dels partits partidaris del dret a decidir. La previsió és que Oriol Junqueras sigui el primer amb qui explorarà la conveniència d'unes plebiscitàries, el projecte a defensar i la data de les eleccions, que Mas ha condicionat a la formació d'una llista unitària. També es reunirà avui amb Miquel Iceta i enllestirà la resta de trobades demà a Palau.
Joan Herrera va retreure a CiU la insistència a negociar amb Madrid. El president de la Generalitat, que no va seguir en directe des del Parlament la conferència de premsa de Rajoy sobre el 9-N, va justificar l'enviament de la carta a Rajoy per l'“obligació de mantenir la dinàmica institucional”.
Iceta va advertir Mas que la “unilateralitat” no porta enlloc, i va insistir en l'“error” de fer eleccions anticipades. Mas presentarà el pressupost del 2015, però va instar Iceta a convèncer el PSOE perquè avali al dret a decidir.
El front internacional, mentrestant, continua obert. En un article a The Guardian, Mas va fer una crida a la comunitat internacional perquè pressioni a favor del referèndum.
El Parlament pren posició sobre el 9-N
La cambra catalana debat avui un pronunciament respecte del 9-N fruit d'una proposta de la CUP que demanava, com a objectiu inicial, la creació d'un grup de treball, format per partits i agents socials, que redacti les bases que ha de regir un procés constituent a Catalunya. El bloc sobiranista ja ha presentat esmenes al text, senyal que es vol arribar a un acord, i es preveu que de la negociació surti un text reformulat en què el Parlament, a més a més, també es faria responsable, davant les recents amenaces de la fiscalia, de l'organització del procés participatiu que va tenir lloc diumenge passat. CiU, ERC i ICV-EUiA són partidaris d'aquest grup de treball, tot i que destaquen que la seva creació ha de dependre d'un mandat democràtic, ja sigui per mitjà d'unes eleccions, única opció que preveuen els republicans, o d'un referèndum. CiU també vol que es tingui en compte la ruta que marca el Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN). ICV ha suggerit que la moció serveixi per reprovar l'actuació de la delegada del govern espanyol, María de los Llanos de Luna, per les cartes que va enviar a alcaldes i directors d'institut en què els advertia que no podien participar en el 9-N.