Política

Parlem de “la casta”

L'ESTORA

La gent de “Podemos” ha introduït elements nous generadors de polèmica i alhora d'adhesions de la gent indignada, així, l'expressió “la casta” apareix com un concepte per diferenciar allò que seria aquella part de la política que representa opressió o corrupció, i aquella altra que vol el canvi social i polític.

Què cal entendre com a ”casta”? Els diccionaris venen a dir que significa classe o ordre de persones que a base de privilegis, nascuts per diferents factors, té un esperit d'exclusió respecte a altres classes de la societat. El subjecte casta, doncs, evidencia que uns tenen privilegis, en tant que altres no. El terme conté una càrrega, diguem-ne negativa, envers aquelles persones o instàncies que formen part de l'esmentada classe o casta, i, certament, una part de raó tenen el que han posat en circulació el concepte.

L' introducció, del terme suscita prou consideracions, en especial delimitar qui forma part d'ella i per quines raons. Tal i com he escoltat, i dic escoltat ja que no he trobat cap escrit seriós sobre la qüestió; la situació política social evidencia com durant tots aquestos anys s'han anat conformant interessos i complicitats entre membres dels dos “grans” partits, de tal forma que el sistema se sustenta en una mena de pacte o acord tàcit entre aquestes dos opcions sobre la seua bondat.

Dirigents i membres dels dos grans partits estatals han compartit prebendes i privilegis a l'empara de la seua activitat com càrrecs públics. Tanmateix, en ocasions es defensen concepcions i conductes difícilment ubicades als ideals de l'esquerra. Hi ha temes de gran calat, per exemple la consulta catalana, respecte als quals les direccions dels dos “grans” s'han alineat. Allò de la gran coalició no és una broma, podria ser el resultat de la deriva en curs la qual al meu parer seria encara evitable.

Repararem, però, com molts càrrecs, afiliats i votants del PSOE dia a dia donen fe del seu compromís d'esquerra i honestedat, per això, no em sembla just integrar a tota aquesta gent dins de “la casta”. En certa mesura algunes de les expressions que escoltem en recorden alguns caducs conceptes de la doctrina de classe contra classe. Com apuntava Norberto Bobbio la diferencia entre esquerra i dreta està vigent, i on cal fixar l' accent és en la lluita contra las desigualtats i a favor de les polítiques d'igualtat, òbviament, alguna gent de l'esquerra històrica s' ha passat a l'altre costat, en tant que altra, incloent-hi a bases del PSOE, compateix la lluita per la igualtat i la democràcia participativa, aleshores, no podem generalitzar.

Pensem, també, com aquells i aquelles que defensem sense apriorismes els ideals d'esquerra podem actuar com un bloc, respectant la pluralitat, per tal d' arribar als poders públics, i per dotar-los de l'estabilitat i el suport necessaris per governat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

pròxim orient

UNRWA denuncia que Israel no dona visats als treballadors humanitaris

barcelona
Política

Madaula denuncia un intent de “perjudicar-la” en el cas d’Eduard Pujol

barcelona
política

Parlon vol “revertir la corba delinqüencial” a Catalunya

barcelona
política

El govern manté 47 dels 167 alts càrrecs

barcelona
política

Incrementen en 7 milions el programa per ajuts als ajuntaments

girona
política

Inconcret pla de regeneració de Sánchez amb intenció de reformar el delicte d’injúries o la Llei mordassa

barcelona
Societat

Lleida contra la MAT inicia la via judicial per aturar el parc solar d’Alcarràs

Lleida
unió europa

Von der Leyen presenta una comissió més ancorada a la dreta

barcelona
Política

El govern fixa el sostre de despesa en 37.783 milions per al 2025, un 12,8% més

Barcelona