La cúpula de la Fiscalia avala la querella de Torres-Dulce contra Mas, Ortega i Rigau
Els acusa dels delictes de prevaricació, malversació, desobediència i usurpació de funcions per l'organització del 9-N
El suport ha estat gairebé unànime i el debat se centra ara en qüestions tècniques
La Junta de Fiscals de Sala ha donat suport gairebé per unanimitat a la decisió del fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, de querellar-se contra el president català Artur Mas, la vicepresidenta Joana Ortega i la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, per la suposada comissió de delictes en el procés participatiu del 9-N. Els acusa dels delictes de prevaricació, malversació, desobediència i usurpació de funcions per l'organització del 9-N. El cap dels fiscals ordenarà previsiblement aquesta setmana a la Fiscalia Superior de Catalunya que presenti la querella davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).
Torres-Dulce, s'ha trobat aquest dimecres amb els fiscals que composen la cúpula del Ministeri Fiscal per explicar-los la seva intenció de presentar querella per la consulta alternativa català del 9-N, després que la Fiscalia de Catalunya s'hagi oposat a fer-ho.
En la cimera, Torres-Dulce ha argumentat els motius pels quals dóna suport al fet d'iniciar accions penals contra Mas, Ortega i Rigau, pels suposats delictes de prevaricació, malversació, desobediència i usurpació de funcions, segons fonts fiscals.
El suport ha estat gairebé unànime i el cap dels fiscals de l'Estat ha vist ratificada la seva posició respecte a la presentació de la querella, en contra del criteri de la Fiscalia de Catalunya, que dilluns li va comunicar, després de deliberar, que “no procedia” la interposició de la querella.
Avui, només dos dels 26 fiscals presents a la trobada s'han oposat a presentar la querella i cap d'ells ha defensat el criteri del Fiscal Superior de Catalunya, José María Romero de Tejada.
Els dos fiscals que han expressat discrepàncies són el de Seguretat Vial, Bartolomé Bargas, i el del Tribunal Suprem Pedro Crespo. El primer perquè entén que la Fiscalia no tenia perquè actuar de mutu propi si ja ho podia fer posicionant-se sobre les querelles que s'han presentat als diferents jutjats a Catalunya. I Crespo perquè entén que el Tribunal Constitucional (TC) no és un òrgan directament lligat al Poder Judicial i les seves ordres no són automàticament executables.
A part d'aquestes dues posicions contràries, altres fiscals han presentat objeccions i dubtes sobre alguns dels delictes que Torres-Dulce vol atribuir a Mas, Ortega i Rigau, però han donat suport a la interposició de la querella.
Aquestes discrepàncies puntuals són les que fan que la Fiscalia encara no doni totalment per fet que la querella serà pels quatre delictes anunciats (usurpació de funcions, malversació, desobediència i prevaricació) i contra els tres querellats. En aquest sentit, les fonts apunten que caldrà esperar al dia en què es presenti l'escrit per conèixer-ne els detalls.
En una nota que ha fet pública després de la reunió, la Fiscalia General apunta que la Junta ha expressat el seu suport a la querella “de forma molt majoritària” i per aquest motiu el Ministeri Fiscal “emprendrà les accions legals oportunes davant el TSJC”.
Ho farà, però, “amb les precisions de caràcter tècnic realitzades durant la reunió celebrada aquest dimecres”, de manera que podria introduir matisos a la pretensió inicial de Torres-Dulce
Amb tot, el fiscal general ratificarà així la seva ordre inicial a la Fiscalia Superior de Catalunya de presentar la denuncia i ho farà ara amb l'aval de la Junta de Fiscals. Les mateixes fonts destaquen que l'episodi d'aquest dimecres forma part del “funcionament normal” de la Fiscalia en cas de discrepàncies.