Estalvi i política social, actius a Sant Cugat
Mercè Conesa (CiU) vol que la ciutadania voti segons la gestió diària i no pel context polític nacional
Defensa integrar les diputacions dins l'estructura de les vegueries
Tot i ser la segona ciutat amb la renda per càpita més alta de Catalunya i la tercera de l'Estat, Sant Cugat del Vallès tampoc ha escapat dels efectes de la crisi i la seva alcaldessa, Mercè Conesa (CiU) va admetre ahir que malgrat tenir una taxa d'atur més baixa que la resta del país, aquest continua sent la principal preocupació dels santcugatencs, fet que ha obligat el govern que lidera amb majoria a generar de manera indirecta llocs de treball d'acord amb les empreses per “superar el poc marge legislatiu que tenim per generar ocupació”.
Aquesta és una de les estratègies que ha seguit el consistori santcugatenc per intentar “situar-nos en posicions hegemòniques en el context econòmic i polític” del país i superar les limitacions d'uns moments difícils que aguditza el govern estatal del PP amb l'aplicació de la llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local (LRSAL). Conesa va reivindicar ahir aquesta gestió diària perquè la ciutadania superi el context polític nacional i voti només en clau local a les eleccions municipals de la primavera vinent. “Fa tres anys i mig que amb la feina de cada dia ens guanyem la revàlida o la perdem”, va afegir.
Per Conesa la clau per superar les limitacions pressupostàries afectades per aquest panorama econòmic i polític es basen en l'estalvi en la gestió ordinària i, per aquest motiu el municipi ha fet una aposta per desenvolupar el concepte de ciutat intel·ligent aplicant mesures i aplicacions tecnològiques per reduir despeses en el reg de parcs i jardins, l'enllumenat, la gestió dels residus i en la climatització i l'aigua sanitària en edificis i equipaments municipals. Aquests estalvis han anat directament destinats a aplicar polítiques socials per a les famílies, la infància o l'educació. I, a preguntes dels assistents, va posar d'exemple que el seu govern no ha aplicat el 21% de l'IVA cultural en els espectacles de la programació estable de l'Auditori, sinó que l'ha assumit dins el pressupost municipal. L'estalvi, va afegir, també ha servit per “generar un ecosistema perquè les empreses estiguin còmodes per generar llocs de treball”.
L'alcaldessa va defensar el paper de les diputacions com a administracions de segon nivell, però integrades dins de la nova estructura territorial de les vegueries per fer arribar als ciutadans recursos que els faltin.